Tuulivoimaloiden minimietäisyyden lähimmistä asunnoista tai vapaa-ajan asunnoista tulisi olla yli 2 kilometriä, jos tuulivoimala on teholtaan 2 MW (eli ns. teollisuusluokan voimala) ja jos voimaloita on vain yksi. Minimietäisyyden pitäisi olla paljon suurempi, jos voimaloita on enemmän tai kyse on vapaa-ajanasunnoista tai jos voimalat ovat yli 4 MW:a tai jos lähistöllä on Natura-alue.
Tämä mahdollistaisi samalla tuulivoimaloiden mahdollisimman tehokkaan käytön ja kohtuullistaisi lähiasukkaille aiheuttamaa haittaa. Esimerkiksi Inkoossa olevan 2 MW:n tuulivoimalan melumittauksissa todettiin voimalan ylittävän toistuvasti 45 dB(A):n tason (korkein mitattu ääniteho 53 dB(A)) 500 metrin päässä voimalasta ja se on määrätty pyörimään hitaammin. Tämä taas on laskenut kyseisen voimalan sähkötehon tuoton arvioilta puoleen normaalitehosta.
Tuulivoimaloiden merkittävin haittatekijä on niiden aiheuttama melu. Kyse on matalataajuisesta ”bassomelusta”, joka vaimenee vain vähän ilmakehässä ja talojen rakenteissa. Tyypillisesti yli 2 MW:n tuulivoimalan tapauksessa tuulen voimakkuudella 8 m/s erottuu selvästi jaksollinen (sekunnin välein toistuva) alle 150 Hz:n taajuinen amplitudimoduloitunut ääni. Tämä melu erottuu varsinkin iltaisin jopa tv:n äänen yli normaalin suomalaisen omakotitalon sisätiloissa 1 500 metrin päässä voimalasta. Melua ei voi vähentää esim. vaihtamalla ikkunat uusiin.
Tanskassa on raportoitu useita tapauksia ((sivut konekäännetty tanskasta englanniksi) esim. 1 , 2 , 3), joissa lähiasukkaat ovat jopa joutuneet muuttamaan pois kotoaan tai sairastuneet vakavasti, kun 2-3 MW:n tuulivoimala on rakennettu 500-600 metrin päähän heidän talostaan.
Melua on verrattu esimerkiksi talon ulkopuolella olevaan rekan tyhjäkäyntiääneen. Melun häiritsevyys on kuitenkin paljon suurempi kuin autojen aihettama melu; 40 dB(A) tuulivoimalamelu vastaa 70 dB(A):n maantiemelua (ks. kuvaaja).
Tuulivoimalan melu aiheuttaa tyypillisesti unettomuutta, verenpaineen nousua ja tinnitusta. Yleisesti ottaen levon määrä ja laatu kärsii, mikä vaikuttaa ihmisiin eri tavoin.
Lisätietoja:
- Sosiaali- ja terveysministeriö esittää vastineessaan Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaan vähintään 2 kilometrin etäisyyttä suuriiin 200 metriä korkeisiin ja teholtaan 2-3 MW:n voimaloihin.
- Perusteellinen luento tuulivoimamelusta täältä (kohdasta n. 15.30 lähtien)
- Tuulivoimaloiden häiritsevyydestä luento täältä
- “Wind Rush”-videolla on hyvin kerrottu melun vaikutuksista, lyhyempi versio tästä linkistä ja pidempi täältä
- Kannanotossa Raahen Someronkankaan ja Itäisistä tuulivoimaloista on käsitelty laajasti tuulivoimaloiden vaikutuksia
- Ajankohtaisen kakkosen tuulivoimaloita käsittelevät ohjelmat löytyvät youtubesta (1, 2)
- Yle Uusimaan uutisissa on käsitelty Inkoon tuulivoimalan ympäristöluvan peruuttamista
- Saksalaiset protestoivat tuulivoimaloiden huonoa sijoittamista vastaan. Videolla mies mm. kertoo yrittäneensä myydä taloaan jo viiden vuoden ajan puolella hintaa, mutta se ei mene kaupaksi tuulivoimaloiden läheisýyden takia.
- Tanskan terveys- ja ympäristöministeri myönsivät, ettei ole tarpeeksi tutkittua tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista lyhyt- tai pitkäaikaisterveysvaikutuksista. Terveysministeri Astrid Krag kertoi (07/2013) uuden ympäristöministeriön rahoittaman tutkimuksen selvittävän tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia. Tutkimuksen pitäisi olla valmis vuoden 2015 lopussa. Videon tiivistelmä on myös käännetty englanniksi.
- Ranskalaisten taistelusta liian lähellä rakennettuja tuulivoimaloita vastaan ohjelmassa “Protesting wind farms“, jossa mm. isovanhemmat kertovat, etteivät heidän lapsenlapsensa halua enää yöpyä heidän luonaan, koska tuulivoimalat pitävät heidät hereillä.