Ihmisten ja luonnon puolesta

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Oletko joutumassa tuulivoimaloiden vaikutuspiiriin tahtomattasi? 
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry neuvoo, tiedottaa, vaikuttaa.

Yhdistys

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry on tuulivoiman vaikutuspiiriin joutuvien kansalaisten etujärjestö ja yhdysside. Tavoitteenamme on tuulivoimasta ihmisille ja luonnolle aiheutuvien haittojen ehkäiseminen.

Tietoa tuulivoimasta

Usein kysytyt kysymykset

Ajankohtaista

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Hakkuiden ajoittuminen ennen tuulivoimahankkeen YVA-selvitysten toteuttamista herättää asukkaissa epäilyksiä.

Aamulehti: Nokialainen Rauno Hautamäki kauhistui vapaa-ajanasuntonsa lähelle suunniteltavasta tuulivoimahankkeesta. Tanskalainen Eurowind Energy suunnittelee lähistölle 14 tuulivoimalan hanketta. Lähimmät voimalat olisivat alle 2 km päässä.

Vastustus tuulivoimaa kohtaan on kasvanut ja syv
... Lue lisääNäytä vähemmän

Hakkuiden ajoittuminen ennen tuulivoimahankkeen YVA-selvitysten toteuttamista herättää asukkaissa epäilyksiä.

Aamulehti: Nokialainen Rauno Hautamäki kauhistui vapaa-ajanasuntonsa lähelle suunniteltavasta tuulivoimahankkeesta. Tanskalainen Eurowind Energy suunnittelee lähistölle 14 tuulivoimalan hanketta. Lähimmät voimalat olisivat alle 2 km päässä. 

Vastustus tuulivoimaa kohtaan on kasvanut ja syventynyt alueella sitä mukaa, kun tietoisuus hankkeen mahdollisista vaikutuksista on lisääntynyt. Hautamäki kertoo kansanliikkeen nostaneen päätään sekä Kurussa että muualla Pirkanmaalla. 

Rauno Hautamäki kertoo käyneensä päättäjien kanssa keskustelua tuulivoimahankkeista. Moni on hänelle sanonut, ettei heillä ole tietoa niihin liittyen. ”Semmoista puhetta on ollut, että eteen tuodaan nippu papereita ja päätös tehdään äkkiä.”

Patakorven hankkeen YVA-ohjelmasta on julkaistu ely-keskuksen lausunto, jonka mukaan selvityksissä on epäjohdonmukaisuuksia ja puutteita. Luontoselvitykset jatkuvat tämän vuoden aikana. Hautamäki ihmettelee, kuinka lajilaskentaa on mahdollista toteuttaa, kun talven aikana alueelta on kaadettu metsää isolta alueelta. Eläimiä ja lintuja ei ole enää laskettavaksi. 

1200 hehtaarin hankealue on kokonaisuudessaan metsäsijoitusyhtiö Finnsilvan omistuksessa. Yhtiön toimitusjohtaja Juha Hakkarainen kiistää hakkuiden liittyvän millään tavalla suunniteltuihin voimaloihin. (Kooste TV-KY ry).

Linkki Aamulehden artikkeliin: https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000011089708.html

5 CommentsKommentoi Facebookissa

Tätä harrastaa myös Tornator, kaksi vuotta on jo metsää paukutettu nurin hankealueelta.

Näin isot metsää omistavat yhtiöt toimii . Samaa tehdään joka puolella minne on suunniteltu tuulivoimaa .

😪

View more comments

Miten jatkuva melu vaikuttaa terveyteen, professori Timo Lanki?

Melua on periaatteessa mikä tahansa häiritseväksi koettu ääni, ei pelkästään kova meteli, sanoo professori Timo Lanki Itä-Suomen yliopistosta.

Erilaisia ohje- ja raja-arvoja melulle on paljon. Niitä löytyy esimerkiksi sisätiloille, ulkotiloille, työpaikoille, kouluille ja asuintiloille, impulssimaiselle ja tasaisemmalle melulle ja ni
... Lue lisääNäytä vähemmän

Miten jatkuva melu vaikuttaa terveyteen, professori Timo Lanki?

Melua on periaatteessa mikä tahansa häiritseväksi koettu ääni, ei pelkästään kova meteli, sanoo professori Timo Lanki Itä-Suomen yliopistosta. 

Erilaisia ohje- ja raja-arvoja melulle on paljon. Niitä löytyy esimerkiksi sisätiloille, ulkotiloille, työpaikoille, kouluille ja asuintiloille, impulssimaiselle ja tasaisemmalle melulle ja niin edespäin. Jos esimerkiksi asunnoissa arvot ylittyvät, ympäristöterveystarkastajat voivat puuttua tilanteeseen.

Tuulivoimaloiden etäisyyttä asutuksesta ei ole laissa määritelty kiinteästi, vaan etäisyys määräytyy käytännössä mallinnettujen melutasojen perusteella. Niiden melulle ulkona on ohjearvot, jotka koskevat asutusalueita, oppilaitoksia ja kansallispuistoja.

Miten sitten jatkuva melu vaikuttaa terveyteen? Mittauksin voidaan todeta, että esimerkiksi stressihormonien eritys lisääntyy, ja sillä on monia haittavaikutuksia esimerkiksi sydän- a verisuoniterveyteen. Uusien tutkimusten perusteella myös diabetesriski voi kasvaa. Jatkuva melu ei ole kenellekään terveellistä. Korkeat melutasot uhkaavat myös kuuloa.

Vastamelukuulokkeet ovat melko tehokkaita ja kehittyvät koko ajan. Tulevaisuudessa ne voivat poimia ääntä tarkasti halutusta suunnasta. Huonetiloihin voidaan tuottaa kaiuttimista vastameluääntä. Ne toimivat parhaiten matalilla taajuuksilla.

Äänen ominaisuuksien, altistumistilanteen sekä yksilöllisten tekijöiden ja mieltymysten lisäksi äänen kokemiseen häiritseväksi vaikuttaa se, pystyykö ääntä tarvittaessa torjumaan. Myös stressitaso voi vaikuttaa. (Kooste TV-KY ry).

Linkki Suomen Kuvalehden artikkeliin: https://suomenkuvalehti.fi/tiede-ja-teknologia/miten-jatkuva-melu-vaikuttaa-terveyteen-professori-timo-lanki/?shared=1322628-10b37ee5-500

Sääriippuvaisen sähköntuotannon osuuden kasvaessa kasvaa myös sähköjärjestelmän herkkyys häiriöille. Fingrid on luonut taajuusohjatun häiriöreservin. Sen ytimessä ovat sadat suomalaiset kasvihuoneyrittäjät, joille häiriöreserviin osallistuminen voi tuoda merkittäviä lisätuloja. Sähkömarkkinoiden uusina toimijoina ovat markkina-aggregaattorit.

Sähköä pitää tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä k
... Lue lisääNäytä vähemmän

Sääriippuvaisen sähköntuotannon osuuden kasvaessa kasvaa myös sähköjärjestelmän herkkyys häiriöille. Fingrid on luonut taajuusohjatun häiriöreservin. Sen ytimessä ovat sadat suomalaiset kasvihuoneyrittäjät, joille häiriöreserviin osallistuminen voi tuoda merkittäviä lisätuloja. Sähkömarkkinoiden uusina toimijoina ovat markkina-aggregaattorit.

Sähköä pitää tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Jos kulutus on odotettua suurempaa, Fingrid tasapainottaa sähköjärjestelmän ostamillaan sähköreserveillä. Reservejä tarvitaan myös silloin, kun sähköä on verkossa liikaa ja ylimääräinen sähkö on saatava pois. Tämä sähköverkon hienosäätö tehdään käyttöhetkellä.

Linkki Fingrid lehden artikkeliin: https://www.fingridlehti.fi/tervetuloa-reservimarkkinoille-lisaansioita-sahkojarjestelman-tasapainottamisesta/

Taajuusohjattu käyttöreservi on symmetrinen tuote, jossa reservin on pystyttävä sekä ylös- että alassäätöön. Ylössäädöllä tarkoitetaan sähkön tuotannon lisäämistä tai kulutuksen vähentämistä. Vastaavasti alassäädöllä tarkoitetaan sähkön tuotannon vähentämistä tai kulutuksen lisäämistä. Taajuusohjattu häiriöreservi on jaettu erillisiin ylös- ja alassäätötuotteisiin. 

Linkki Fingridin tiedotteeseen: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/taajuusohjattu-kaytto--ja-hairioreservi/

Rakenteilla ja suunnitteilla olevat hankkeet nostavat tuulivoimakapasiteetin 20 000 MW:iin vuoteen 2030 mennessä. Mutta tuuli muuttaa sähköjärjestelmän aiempaa epävakaammaksi. Hinnan lisäksi heittelehtii tuotannon ja kulutuksen tasapaino. Perinteisten voimalaitosten järeät generaattorit parantavat sähköjärjestelmän kykyä sietää häiriöitä. Tuulivoimaloilla ei ole tätä ominaisuutta. ”Mitä enemmän meillä on tuulivoimaa, sitä herkempi sähköjärjestelmä on häiriöille”, sanoo Fingridin erikoisasiantuntija Mikko Kuivaniemi Suomen Kuvalehdelle.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin taajuusohjattu häiriöreservi tarkoittaa suojaavaa puskuria, joka aktivoituu sähköverkon vakavissa vikatilanteissa.

Häiriöreservin ytimessä ovat sadat suomalaiset kasvihuoneyrittäjät. Keinovalolla viljely talvella kuluttaa valtavasti sähköä. Viljelijät ovat tehneet korvausta vastaan häiriöreservisopimuksia, joiden perusteella valot sammuvat kasvihuoneista häiriötilanteissa. 

Linkki Suomen Kuvalehden artikkeliin: https://suomenkuvalehti.fi/tiede-ja-teknologia/kasvihuoneet-estavat-suomea-pimenemasta-jatkossa-taakkaa-voi-siirtya-sahkoautoilijoille/?shared=1243686-490184c6-4

Häiriöreserviin osallistuminen vie sovitusti valot kasvihuoneesta muutaman kerran vuodessa ja tuo tullessaan tuloja tilille, jopa pari tuhatta euroa kuukaudessa. Joukkoon mahtuu myös teollisia toimijoita, kuten sahoja ja prosesseja, jotka kestävät sähkön katkeamisen ilman varoitusta. Katkokset ovat yleensä muutaman minuutin pituisia. 

Kasvihuoneet ovat häiriöreservin kärkitoimijoita. ”Lähes kaikkien Suomen suurimpien kasvihuoneiden saaminen osaksi taajuusohjattua häiriöreserviä on ollut yksi hienoimpia reserveihin liittyviä menestystarinoita”, sanoi Fingridin asiantuntija Mikko Kuivaniemi jo vuonna 2019.

Linkki Fingrid-lehden artikkeliin: https://www.fingridlehti.fi/kasvihuoneet-tasaavat/

Uudenlainen toimintatapa muuttaa sähkömarkkinoiden toimijoiden välisiä rooleja. Sähkön kuluttajien ja tuottajien rinnalle ovat nousseet markkina-aggregaattorit, jotka liittävät sähkön tuottajat ja kuluttajat toisiinsa uudella tavalla. Ne liittävät pieniä toimijoita, kuten kasvihuoneita yhdeksi suuremmaksi kokonaisuudeksi. Kymmenet kasvihuoneet merkitsevät kymmeniä megawatteja joustoa. Enää ei ole selkää jakoa sähkön myyjiin ja loppukäyttäjiin. 

Linkki Fingrid-lehden artikkeliin: https://www.fingridlehti.fi/hairioreservi-auttaa-poikkeustilanteissa/

3 CommentsKommentoi Facebookissa

Wärtsilän dieselagregaatit hyrähtää käyntiin 🙂 aivan järetöntä hommaa tämä

Tv-tuotanto muutaman vuoden päästä 20 000 MW. Sinnikkään agregaattoritoiminnan ansiosta kymmenien kasvihuoneiden jousto kymmeniä Megawatteja. Menestystarina.👌🏻 Pidemmällä pakkasjaksolla lienee tarve lisäksi alentaa koulujen ja päiväkotien lämpötila +5 celciusasteeseen.🤔

Kuka maksaa sähköverkon tasapainoinvestoinnit ja -kustannukset, jotka johtuvat tuuli- ja aurinkovoimalaprojektien huikeasta kasvusta? Ei ainakaan aiheuttajat.