Sivustomme käyttää evästeitä kerätäkseen anonyymiä tilastotietoa sivuston käytöstä. Kerätty data voi sisältää tietoa esimerkiksi laitteestasi, vierailuista sivuista ja vierailusi kestosta. Mitään kerättyä dataa ei voida yhdistää suoraan yksittäiseen henkilöön.
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Tuulivoima uhkaa Petäjäveden kirkon asemaa Unescon maailmanperintökohteena. Petäjäveden vanha kirkko on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. Tuulivoimakaava hyväksyttiin odottamatta Unescon lausunnon saamista.
Keskisuomalainen: Petäjävedellä hyväksyttiin viime kesänä 11 tuulivoimalan osayleiskaava, josta on vireillä neljä valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Tänä keväänä Museovirasto ja Petäjäveden kunta saivat Unescon maailmanperintökeskukselta postia, jonka mukaan horisonttiin suunnitellut tuulivoimalat voivat vaikuttaa vanhan kirkon asemaan maailmanperintöluettelossa.
Keskuksen lausunnossa todetaan, että tuulivoimalat Petäjäveden kirkon maisemassa vaikuttavat sen ”poikkeukselliseen yleismaailmalliseen arvoon”, joka on keskeinen peruste sille, että kirkko on vuonna 1994 hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon. Unesco kehottaa tutkimaan vaihtoehtoista sijaintia tuulivoimahankkeelle. Lausunnossa ei kuitenkaan suoraan sanota, miten vanhan kirkon maailmanperintöstatukselle käy, voidaanko luokitus purkaa tai muuttaa ”vaarantuneeksi”.
Kaavoituksen aikana tuulivoimaloiden vaikutusta vanhan kirkon maisemaan selvitettiin, ja YVA-menettelyn yhteydessä tehtiin HIA-selvitys (Heritage Impact Assessment), jossa arvioitiin, miten tuulivoimalat vaikuttavat vanhan kirkon maailmanperintöarvoon. Tuulivoimayhtiön Swecolla teettämässä selvityksessä todettiin, että ei mitenkään tai ei ainakaan liian häiritsevästi.
Museovirasto lausui kuitenkin kantanaan kaavaan, että tuulivoima-alueen sijoittelu on huonosti harkittu ja lähetti HIA-selvityksen Unescolle. Unescon asiantuntijaorganisaatio Icomosilta tilatussa selvityksessä todettiin, että HIA-selvitys arvioi tuulivoimahankkeen merkitystä lähinnä turistimaisemalle sen sijaan, että siinä olisi keskitytty kirkon poikkeukselliseen yleismaailmalliseen arvoon (Outstandig Universal Value), johon ympäristön huomioimisella on perustavanlaatuinen merkitys.
Petäjäveden vanha kirkko on hyväksytty maailmanperintökohteeksi nimenomaan ainutlaatuisen pohjoiseurooppalaisen puukirkkojen arkkitehtuuriperinteen vuoksi. Lisäksi kirkon arvoa tukee lähiympäristö, kuten hautausmaa ja suojavyöhykkeeseen kuuluva järvimaisema peltoineen. Icomos huomauttaa, että suojavyöhykettä laajemman maiseman vaikutusta ei voida poissulkea, eikä yhdy HIA-selvityksessä esitettyyn arvioon, että tuulivoimalat eivät vaikuttaisi maailmanperintökohteen arvoon.
Tuulivoimakaavasta ovat valittaneet Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, Petäjävesi-seura, Petäjäveden seurakunta ja joukko kuntalaisia. Vanhan kirkon säätiön varapuheenjohtaja Päivi Koskenranta sanoo, että Unescon lausunto on painava, ja sitä olisi ollut syytä odottaa ennen kaavan hyväksymistä valtuustossa. Museoviraston kulttuuriympäristöpalvelujen osastonjohtaja Ulla Salmela sanoo, että jos valitukset hylätään, kaava saa lainvoiman eikä sitä voi perua. (Kooste TV-KY ry).
Linkki Keskisuomalaisen pitkään ja perusteelliseen artikkeliin aiheesta: www.ksml.fi/paikalliset/8542321
TV-KY ry:n kommentti: On melko uskomatonta, että Petäjäveden kunta ei malttanut odottaa Unescon kantaa kaavoituspäätöksessään, ja on valmis vaarantamaan vanhan kirkon maailmanperintökohdestatuksen, jossa on kysymys huomattavasti pitkäaikaisemmista arvoista, kuin parilta-kolmelta vuosikymmeneltä mahdollisesti kertyvissä tuulivoimatuloissa.
Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, joista kuusi on kulttuurikohteita ja yksi luontokohde. Jokainen edustaa yleismaailmallisesti erityisen arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä. Linkki: www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/maailmanperintokohteet-suomessa ... Lue lisääNäytä vähemmän
0 CommentsKommentoi Facebookissa
Tänään 22.5. on vietetty YK:n Luonnon monimuotoisuuden päivää.
Luonnon monimuotoisuudella, eli biodiversiteetillä, tarkoitetaan elämän koko kirjoa, lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta sekä niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuutta on suojeltava ennen kaikkea ihmisen toimien seurauksilta. Panostamalla kestävään kehitykseen varmistamme luonnon monimuotoisuuden säilymisen myös tulevaisuudessa.
Rio de Janeirossa solmittiin vuonna 1992 YK:n biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus, jonka tavoitteena on tukea luonnon monimuotoisuutta, edistää biologisen monimuotoisuuden suojelua ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Vuonna 2012 YK järjesti Rio de Janeirossa uuden kestävän kehityksen konferenssin, jonka tärkeimpiin tuloksiin kuului kestävän kulutuksen ja tuotannon 10-vuotissuunnitelman hyväksyminen. Sen tavoitteena on edistää siirtymää kestäviin kulutus- ja tuotantotapoihin edistämällä talouskasvua, joka ei tapahdu ympäristön kustannuksella.
Linkki Suomen YK-liiton tiedotteeseen: www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/luonnon-monimuotoisuuden-paiva
TV-KY ry:n kommentti: Vihreän siirtymän perustana pidetään siirtymistä energiantuotannossa uusiutuviin lähteisiin, erityisesti tuulivoimaan. Tuulivoimaa markkinoidaan yleisesti ympäristöystävällisenä energiantuotantomuotona, mutta valitettavan usein sitä kuitenkin edistetään ympäristön kustannuksella. ... Lue lisääNäytä vähemmän
3 CommentsKommentoi Facebookissa
Ei tuulimyllyjä minnekään.
Tuulivoimateollisuus takaa luonnon monimuotoisuuden katoamisen. Kohta ei rauhallista kolkkaa löydy kuin muistoista. Raivostuttava aikakausi menossa 😵
Hahahahahaha, tyvärr, är det som dom säger: www.youtube.com/watch?v=XQa0PPHfFz0 😀😀😀 ...
Vielä muutama päivä aikaa allekirjoittaa tämä tärkeä kansalaisaloite. ... Lue lisääNäytä vähemmän
2 CommentsKommentoi Facebookissa
”Sulfaatti on akkumateriaalitehtaiden (pCAM) tuotannon suurin jäte, sitä syntyy vuodessa jopa yli 100 000 tonnia. Akkumateriaalitehtaiden jätevedessä sulfaattipitoisuudet ovat poikkeuksellisen korkeita 30 000 mg/l - 60 000 mg/l.” Semmottis…
50k täynnä! ❤️