Uutinen on julkaistu Kurikka-lehdessä 19.3.2021.
”Meinasin soittaa jouluna hätäkeskukseen kotirauhan rikkomisesta”
SANTAVUORI
Meskaasessa ja lähellä Santavuoren tuulivoimaloita asuvien terveysongelmiin ja muihin meluhaittoihin ei ole löytynyt ratkaisua, vaikka valitukset ovat olleet vireillä vuodesta 2018 lähtien.
Alle 2 kilometrin päässä voimaloista asuva Sirkka Ojala näkee pienen valonpilkahduksen siinä, että kevään aikana hänen kotiinsa asennetaan äänityslaitteet, jolla taloon sisälle tulevaa melua mitataan. Metelin mittaaminen on tulosta siitä, että kymmenkunta alueella asuvaa on jättänyt useita valituksia tuulivoiman meluhaitasta.
– Asunnon sisälle tuleva melu on JIKin terveysvalvonnan asia ja sitä kautta myös mittauksia tullaan tekemään. Paljon tulokset toki riippuvat siitä, että kuinka mittausajankohtana sattuu tuulemaan, Ojala huomauttaa.
Ojala itse on kärsinyt meluhaitan lisäksi unettomuudesta, päänsärystä ja korvien soimisesta sen jälkeen, kun tuulimyllyalue vuonna 2016 rakennettiin.
– Pahimmillaan ääni on iltaisin, kun muuten on hiljaista ja haluaisi itsekin nauttia hiljaisuudesta. Kaikkein pahimmillaan ääni kuulostaa siltä kuin pommikonelaivue saapuisi pihaan, Ojala luonnehtii.
MELUHAITASTA kärsivät asukkaat ovat jättäneet useita valituksia asiasta jo vuodesta 2018, mutta mitään ei ole toistaiseksi tapahtunut. Lähes kaikki myllyt sijaitsevat Ilmajoen puolella. Kun meluvalitusta on käsitelty Ilmajoen kunnassa, he ovat saaneet EPV Tuulivoima Oy:n vastineita, joissa todistetaan yhtiön itsensä tilaamien melumittausten perusteella, että ongelmaa ei ole.
Vesa Lehtonen asuu noin 2 kilometrin päässä lähimmästä tuulimyllystä. Hän on kärsinyt univaikeuksista ja sydänongelmista sen jälkeen, kun voimalat käynnistettiin.
– Yöunet jäävät kahteen, kolmeen tuntiin. Luulotautia se varmaankin on, kun ei saa nukuttua, Lehtonen tuumaa mustalla huumorilla.
Meskaasentien alue sijaitsee Santavuoren eteläpuolella, ja ongelmat pahenevat aina, kun tuuli puhaltaa pohjoisesta. Ironisesti Lehtonen muistaa erityisen hyvin viime joulun ”joulurauhan”.
– Jouluaattona meinasin soittaa hätäkeskukseen kotirauhan rikkomisesta, kun meteli oli aivan järkyttävää. En sitten soittanut. Luulenpa, etteivät poliisit olisi siinä tilanteessa paljon asialle tehneet tai mahtaneet, Lehtonen sanailee.
Joidenkin asukkaiden, kuten Lehtosen, kohdalla tilannetta on pahentanut se, että talojen ja myllyjen välistä on hakattu metsää pois. Myllyjen myötä Lehtoselta katosi myös tv-kuva kokonaan. Sittemmin television sai näkymään valokuidun kautta.
– Ei se tosiaankaan mikään hunajatehdas ole, Lehtonen sanoo voimaloista.
SAMAA SANOO alueella asuva naishenkilö, jolle tuulimyllyjen tulo on tuonut päänsärkyä ja nostanut verenpainetta.
– Muutaman tunnin saan nukuttua öisin. Aina herään siihen myllyjen louskuntaan, hän kertoo ja haluaa pysyä nimettömänä.
Hän luonnehtii voimaloiden ääntä ”kuramyllyn rouskeeksi”.
– Ihan niin kuin kuramyllyt pyörisivät. Joskus ääni on tuulenkaltainen, sellainen pyörähtävä ”viuvaus”, hän kuvaa.
Hänen on lähdettävä miltei joka päivä kotoa muualle, kun äänet ovat pahimmillaan,
– Pitää katkaista päivä ja lähteä pois muutamaksi tunniksi. Sitä ei vaan kestä enempää, hän huokaisee.
HAASTATELLUT asukkaat näkevät, että tilannetta voisi parantaa ainakin kahdella tavalla.
- Toinen on se, että myllyt suljettaisiin kello 22 ja pidettäisiin pois päältä aamuun asti. Tämä varmistaisi sen, että asukkaat saavat nukutuksi.
- Toinen vaihtoehto olisi, että myllyjen pyörimisnopeutta vähennettäisiin. Vesa Lehtosen mukaan kahdeksan kierrosta minuutissa olisi sellainen vauhti, joka ei aiheuttaisi ongelmia.
Voimaloiden roottorien pyörimisnopeus on normaalisti 12 kierrosta minuutissa, mutta isommilla voimaloilla roottorin pyörimisvauhti noussee jopa 20–30 kierrokseen minuutissa.
JIK ky:n terveysvalvonnan johtaja ei vastannut puhelimeen perjantaina. – APS