Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Jämsän Seudussa:
Jyrki Kokko kirjoitti, että Jämsään suunnitteilla oleva tuulivoimahanke herättää vastustusta syntyvien meluhaittojen vuoksi. Voimaloiden lähialueelle jäisi runsaasti asuinrakennuksia (JS 7.2.).
Tuulivoimaloiden ja asutuksen välille tarvittava etäisyys ratkaistaan hankkeen suunnittelijan esittämän melumallinnuksen perusteella. Etäisyyden katsotaan olevan riittävä, jos säädetty 40 dB:n meluraja ei melumallinnuksen mukaan ylity asuinrakennusten pihalla.
Melumallinnuksiin sisältyy kuitenkin monenlaista epävarmuutta. Kaava mahdollistaa sellaisten tuulivoimaloiden rakentamisen, joita ei ole vielä edes olemassa, joten niiden tuottamasta melustakaan ei ole mittauksiin perustuvaa tietoa, vain pelkkiä laskennallisia arvioita.
Melumallinnusohjeistus on vuodelta 2014, ja se vaatisi ehdottomasti päivittämistä voimaloiden koon kasvamisen vuoksi. Ohjeistus ei myöskään ota huomioon tuulivoimamelun sykkivää luonnetta eli amplitudimodulaatiota, jonka tiedetään olevan tärkein tuulivoimamelun häiritsevyyttä lisäävä tekijä.
Täytyy myös muistaa, että tuulivoimayhtiön esittämän melumallinnuksen tarkoituksena on osoittaa viranomaiselle, että suunniteltava hanke on toteuttamiskelpoinen. Siksi melumallinnusten tuloksiin tulisi suhtautua varovaisuuden periaatteella.
Vaikka tuulivoimamelulle on säädetty raja-arvot, melurajojen noudattamista ei käytännössä valvota. Tuulivoimalat eivät kuulu yleisen ympäristölupasääntelyn piiriin. Tuulivoimaloilta voidaan kyllä edellyttää tapauskohtaista ympäristölupaa, mutta sen voimaan saaminen on nykylainsäädännöllä vaikeaa. Siksi vain harvoilla tuulivoimahankkeilla on ympäristölupa, vaikka viranomaiset voisivat sitä edellyttää joko ennen voimaloiden käyttöönottoa, tai hallintopakkomenettelyllä toiminnan aikana.
Säädetyt melurajat eivät myöskään ole riittäviä estämään tuulivoimasta aiheutuvat meluhaitat. Melua koskevia prosesseja on tälläkin hetkellä vireillä useilla paikkakunnilla, esimerkiksi naapurikunnassa Luhangassa.
Tutkimusten mukaan tuulivoimaloiden melusta häiriintyvien määrä alkaa voimakkaasti kasvaa, kun melutaso asuntojen ulkopuolella ylittää 35 dB. Yhdistyksemme onkin esittänyt, että meluhaittojen ehkäisemiseksi yöajan melurajaa tulisi laskea 35 dB:een. Sillä varmistettaisiin, että nukkumistiloja koskevaa 25 dB:n sisämelurajaa ei ylitetä.
Kaikki teolliset tuulivoimahankkeet tulisi myös säätää ympäristöluvanvaraisiksi, jotta melurajojen noudattamista voitaisiin valvoa. Melumallinnusohje tulisi päivittää ajan tasalle, ja korjata siihen jääneet puutteet.
Suomessa ollaan huolissaan tuulivoiman sosiaalisen hyväksyttävyyden heikkenemisestä. Ainoa kestävä tapa hyväksynnän parantamiseen olisi tuulivoiman haittojen tunnustaminen ja ryhtyminen tehokkaisiin toimiin niiden estämiseksi. Meluhaittoja olisi helppo ehkäistä ehdottamillamme toimilla.
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry
Linkki kirjoitukseen: https://www.jamsanseutu.fi/puheenvuoro/art-2000011020978.html
Linkki Jyrki Kokon kirjoitukseen: https://www.jamsanseutu.fi/puheenvuoro/art-2000011016136.html
Tykkää meistä facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100080395790841
Seuraa meitä viestipalvelu X:ssä: https://x.com/TuulivoimaR