Tuulivoima ei ole ratkaisu kuntien talousongelmiin, mutta lisää kansalaisten hyvinvointieroja

31.7.2024

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Kauppalehdessä 31.7.2024:

Kauppalehti kirjoitti 23.7., että vihreän sähkön buumi tuo Simon kunnalle ennätykselliset kiinteistöverotulot, joiden rohkaisemana kunta on uskaltanut aloittaa uuden koulun rakentamisen.

Joillekin kunnille tuulivoima voikin olla rahasampo. Näitä suurhyötyjiä on 309 kunnan joukossa kuitenkin vain muutamia. Runsaassa puolessa kunnista on tuulivoimaloita toiminnassa tai tulossa, mutta useimmille tuulivoimatulot tuovat korkeintaan pientä helpotusta talouteen. Sitten on suuri määrä kuntia, joihin ei voida tuulivoimaa eri syistä rakentaa. Kuntien väliset tuloerot ovat repeytymässä yhä suuremmiksi.

Parhaillaan selvitellään mm. aluevalvonnan ja tuulivoiman yhteensovittamista Itä-Suomessa, mutta se edellyttäisi miljardin laitehankintoja puolustusvoimille. Tuulivoima-ala on valmis vain murto-osaan näistä kustannuksista, joten valtaosa jäisi veronmaksajille ja sähkönkäyttäjille.

Kustannukset olisivat moninkertaisia kunnille aiheutuviin hyötyihin verrattuna, eikä tuulivoimaa silloinkaan voitaisi rakentaa kaikkialle ja kaikkiin kuntiin. Rahalla saataisiin enemmän aikaan, jos se käytettäisiin vaihtoehtoisten sähköntuotantotapojen edistämiseen ja kehittämiseen Itä-Suomessa.

Ei voida myöskään edellyttää, että kunnat rahoittavat lakisääteisiä tehtäviään luovuttamalla alueitaan tuulivoimateollisuudelle, ja joutuvat samalla uhraamaan luontoympäristönsä ja kuntalaisten asumisviihtyvyyden tuulivoimalle.

Jos kuntien palvelujen rahoitus perustuu yhä enemmän tuulivoimasta saataviin tuloihin, kuntien on pärjätäkseen kaavoitettava aina vain lisää alueita tuulivoimalle. Tuulivoimatulothan laskevat ajan kuluessa ja loppuvat 20-30 vuodessa kokonaan voimaloiden tultua käyttöikänsä päähän.

Tuulivoima ei riitä ratkaisuksi kuntien talousongelmiin, ne on ratkaistava tehokkaammilla ja kaikkien kuntien taloutta edistävillä keinoilla. Tuulivoimabuumi voi myös hiipua yhtä nopeasti kuin se alkoi.

Kuntien välisiä tuloeroja korjattaisiin parhaiten valtionosuuden tasausjärjestelmässä, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Tuulivoimaloiden kiinteistöverot voitaisiin huomioida tasauksessa samalla tavalla kuin muutkin kunnan saamat kiinteistöverotulot. Puolet jäisi edelleen kannusteeksi sijaintikuntaan, mutta muutos parantaisi valtionosuuksien kohdentumista todelliseen tarpeeseen.

Kiinteistöverohyötyjen laajempaa jakamista puoltaisi myös tuulivoiman vaikutusten ylikunnallisuus. Hankkeet pyritään mielellään sijoittamaan kuntien reunoille, jolloin ainakin osa haitoista menee naapureille hyötyjen jäädessä kokonaan sijaintikuntaan.

Myös kansalaisten väliset tuloerot ovat taas olleet keskustelussa. Pieniä tuloeroja pidetään hyvinvointivaltion tunnusmerkkinä. Soteuudistuksen jälkeenkin kuntapalveluilla on tärkeä merkitys ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Kansalaisten välisiä tulo- ja hyvinvointieroja ei pidä päästää kasvamaan antamalla kuntien välisten tuloerojen kasvaa.

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Linkki kirjoitukseen: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuulivoima-ei-ole-ratkaisu-kuntien-talousongelmiin-mutta-lisaa-kansalaisten-hyvinvointieroja/9b4cd830-f242-43bf-94c2-56b3cb4ac860

Linkki Kauppalehden artikkeliin: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/pohjoisen-pikkukunta-investoi-isosti-vihreaan-sahkoon-ja-kaarii-miljoonien-verotulot/a2dcbccf-57dd-4a4a-93d7-3f40617518e7