Skip to content

Ehdotettu tuulivoiman etäisyyssääntely on hyvä alku meluhaittojen ottamisessa hallintaan, mutta ei sellaisenaan ole vielä riittävä. Siihen tarvitaan vielä täydennyksiä.

21.7.2025

Elinkeinoelämän ja kuntien edustajat ovat kritisoineet voimakkaasti juuri lausunnoilla olleeseen alueidenkäyttölakiehdotukseen sisältyvää tuulivoiman etäisyyssääntelyä. Ehdotetun 8 x tuulivoimalan korkeutta vastaavan voimaloiden ja asutuksen välisen suojaetäisyyden on sanottu pysäyttävän tuulivoimarakentamisen suuressa osassa maata. Etäisyyssääntely rajoittaisi kuitenkin tuulivoiman sijoittamista lähinnä vain niissä Etelä- ja Itä-Suomen maakunnissa, joihin tuulivoimaa ei muutenkaan ole juuri suunnitteilla (kuva).

Useimmissa puheenvuoroissa ei ole otettu ollenkaan huomioon sitä, että ehdotettu sääntely koskisi vain vähäistä osaa suunnitteilla olevista hankkeista, eli pelkästään maakuntakaavojen ulkopuolelle jääviä pienhankkeita. Tuulivoiman investointihalukkuus kohdistuu taloudellisista syistä etupäässä suurempiin, maakuntakaavamerkintää edellyttäviin hankkeisiin, jotka voitaisiin ehdotetun sääntelyn mukaan edelleen sijoittaa melumallinnusten osoittamalle, noin 800 metrin etäisyydelle asutuksesta.

Toiminnassa olevilta tuulivoima-alueilta saadut käytännön kokemukset osoittavat, että melumallinnusten osoittama etäisyys ei ole riittävä estämään säädettyjen melurajojen ylittymistä ainakaan kaikissa olosuhteissa.

Uutta etäisyyssääntelyä tulee soveltaa samalla tavalla kaikkiin tuulivoimahankkeisiin. Voimaloista aiheutuva melu ei riipu maakuntakaavamerkinnän olemassaolosta tai puuttumisesta. Päinvastoin yksittäisten voimaloiden suurempi määrä johtaa suurempaan ja laajemmalle leviävään meluhaittaan. Ihmiset joutuvat terveydensuojelun näkökulmasta eriarvoiseen asemaan. Vähimmäisvaatimus olisi, että etäisyyssääntelyn ulkopuolelle jäävät hankkeet ainakin säädettäisiin ympäristöluvanvaraisiksi.

Voimassa oleva melusääntely ei ole riittävä estämään asutukselle aiheutuvat meluhaitat. Tuulivoimamelusta kärsivien ihmisten määrä lisääntyy sitä mukaa, kun uusia tuulivoima-alueita otetaan käyttöön. Voimaloiden koon kasvaessa lisääntyvät myös meluhaitat.

Yöajalle säädetty tuulivoimamelun raja-arvo on 40 dB. Tuulivoimamelun häiritsevyystutkimukset osoittavat kuitenkin, että jo 30-40 dB:n melutasoilla on selvä yhteys tuulivoimamelun häiritsevyyteen (lähde: Tuulivoimameluasetuksen perustelumuistio). Tutkimusten mukaan tuulivoimamelusta häiriintyvien määrä alkaa merkittävästi nousta, kun melutaso asuntojen ulkopuolella ylittää 35 dB ainakin silloin, kun ympäristön taustamelu on muuten vähäistä. Melun leviämiselle otollisimpia sääolosuhteita esiintyy erityisesti öiseen aikaan, jolloin ihmisten pitäisi voida nukkua.

Yhdistyksemme on esittänyt, että tuulivoimameluasetuksessa yöajalle säädettyä ulkomelun raja-arvoa tulisi laskea 35 dB:iin, jotta varmistetaan, ettei myöskään asuntojen sisätiloja koskeva nukkumiseen tarkoitetuille tiloille säädetty yöajan meluraja (25 dB) ylity. 35 dB:n meluraja oli käytössä ennen tuulivoimameluasetuksen voimaantuloa loma-asuntojen kohdalla, ja käytäntö oli hyväksi havaittu.

Voimassa oleva melumallinnusohjeistus on vuodelta 2014, eli se on jo vanhentunut, ja sitä tulisi alueidenkäyttölain uudistuksen yhteydessä päivittää tuulivoimaloiden ja tuulivoimahankkeiden koon kasvun edellyttämättä tavalla. Ohjeistukseen tulisi palauttaa ennen tuulivoimameluasetuksen voimaantuloa melumallinnuksissa käytössä ollut tuulivoimamelun sykkivää luonnetta eli ns. amplitudimodulaatiota koskeva 5 dB:n korjaustekijä. Tuulivoimamelun jaksollisen vaihtelun (amplitudimodulaation) tiedetään olevan tärkein tuulivoimamelun häiritsevyyttä lisäävä ominaisuus, jollaista ei esiinny muussa ympäristömelussa.

Ehdotetun etäisyyssääntelyn on väitetty ”työntävän tuulivoiman syvemmälle erämaihin”. Väite ei pidä paikkaansa, koska tuulivoimaa rakennetaan asumattomille metsäalueille eli erämaihin koko ajan jo nytkin. Asia on helppo todeta tarkastelemalla eri hankkeiden YVA-selvityksiä. Etäisyyssääntely ei siis juuri vaikuttaisi tuulivoimahankkeiden sijoittamiseen, mutta kylläkin jossain määrin pienentäisi hankealueita siirtäessään niiden rajoja kauemmas asuinrakennuksista. Monissa kunnissa sovelletaan jo nyt tuulivoimakaavoituksessa ehdotettuja pidempiä etäisyyksiä asuinrakennuksiin.

Yhteenvetona toteamme, että nyt ehdotettu etäisyyssääntely on hyvä alku tuulivoimamelun vaikutusten ottamisessa hallintaan, mutta se ei vielä riitä. Sääntelyyn tarvitaan vielä täydennyksiä ja korjauksia.

Yhdistyksemme lausunto löytyy tästä linkistä: https://tvky.info/2025/07/tuulivoima-kansalaisyhdistys-ryn-lausunto-luonnoksesta-hallituksen-esitykseksi-eduskunnalle-uudeksi-alueidenkayttolaiksi/

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Linkki lehdistötiedotteeseen: https://www.epressi.com/tiedotteet/energia/ehdotettu-tuulivoiman-etaisyyssaantely-on-hyva-alku-meluhaittojen-ottamisessa-hallintaan-mutta-ei-sellaisenaan-ole-viela-riittava.-siihen-tarvitaan-viela-taydennyksia..html



Tykkää meistä facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100080395790841

Seuraa meitä viestipalvelu X:ssä: https://x.com/TuulivoimaR