Valtioneuvoston asetuksella tuulivoimaloiden ulkomelutason ohjearvoista 1107/2015 (tuulivoimameluasetus) säädetään tuulivoimaloiden melusta aiheutuvien terveyshaittojen sekä muun merkittävän ympäristönsuojelulaissa tarkoitetun ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi tarpeellisista ulkomelutason ohjearvoista.
Tuulivoimaloiden toiminnasta aiheutuvan melupäästön takuuarvon perusteella määritelty laskennallinen melutaso ja valvonnan yhteydessä mitattu melutaso eivät saa ulkona ylittää melulle altistuvalla alueella A-taajuuspainotetun keskiäänitason ohjearvoja, jotka ovat päivällä (klo 7-22) 45 dB ja yöllä (klo 22-7) 40 dB.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista 545/2015 (asumisterveysasetus) säädetään muun ohella asuntojen terveydellisten olosuhteiden todentamiseen käytettävistä sisämelun päivä- ja yöajan toimenpiderajoista.
Asuinhuoneissa ja oleskelutiloissa päiväajan keskiäänitaso (klo 7-22) ei saa ylittää 35 dB eikä yöajan keskiäänitaso (klo 22-7) 30 dB. Muissa tiloissa ja keittiössä vastaava äänitaso on 40 dB päivällä ja yöllä.
Yöaikainen (klo 22-7) musiikkimelu tai muu vastaava mahdollisesti unihäiriöitä aiheuttava melu, joka erottuu selvästi taustamelusta (esim. tuulivoimamelu), ei saa ylittää 25 dB yhden tunnin keskiäänitasona (klo 22-7) mitattuna niissä tiloissa, jotka on tarkoitettu nukkumiseen.
Linkki tuulivoimameluasetus: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/saadoskokoelma/2015/1107#OT0
Linkki asumisterveysasetus: https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/saadoskokoelma/2015/545#OT21
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry esittää tuulivoimameluasetuksella säädetyn yöajan ohjearvon alentamista 5 desibelillä 35 desibeliin, jotta varmistetaan, ettei myöskään asumisterveysasetuksen mukainen nukkumiseen tarkoitetuille tiloille asetettu yöajan meluraja 25 dB ylity.
Tuulivoimaloiden ja asuinrakennusten välille tarvittava vähimmäisetäisyys ratkaistaan tuulivoimakaavoituksessa hankkeen suunnittelijan esittämän melumallinnuksen perusteella. Asumisterveysasetuksella säädettyjen sisämelun toimenpiderajojen ei katsota ylittyvän, mikäli tuulivoimameluasetuksella säädetyt tuulivoimaloiden toiminnasta aiheutuvan ulkomelun ohjearvot eivät melumallinnuksen mukaan ylity.
On kuitenkin käynyt ilmi, että useiden toiminnassa olevien tuulivoimala-alueiden läheisyydessä voimaloiden toiminnasta aiheutuu asutukselle häiritsevää melua ja muita meluhaittoja. Joidenkin tuulivoima-alueiden läheisyydessä jo tehdyissä melumittauksissa on todettu säädettyjen melutasojen ylityksiä. Tuulivoimaloiden melu tunkeutuu usein myös asuntojen sisätiloihin ja häiritsee yöllä nukkumista.
Lähiasukkaiden kokemukset yöunen häiriintymisestä osoittavat, että ulkomelulle säädetty 40 dB:n meluraja ei ole riittävä ehkäisemään yöaikaisia meluhaittoja ja yöunen häiriintymistä.
Myös tuulivoimamelun häiritsevyystutkimukset osoittavat, että jo 25-40 dB:n ulkomelutasolla on selkeä yhteys tuulivoimamelun häiritsevyyteen sisätiloissa (lähde: Tuulivoimameluasetuksen perustelumuistio). Tutkimusten mukaan tuulivoimamelusta häiriintyvien määrä alkaa selvästi nousta, kun melutaso asuntojen ulkopuolella ylittää 35 dB (lähde: Noise annoyance from wind turbines – A review. Rapport 5308, Naturvårdsverket, Sweden 8/2009).
Paras tapa ehkäistä tuulivoimaloiden meluhaittoja olisi alentaa yöajan melurajaa 35 dB:iin. Yhdistyksemme esittää, että tämä muutos tehdään tuulivoimameluasetuksessa säädettyihin melun ohjearvoihin.
Tuulivoimamelun sykkivän luonteen, eli ns. merkityksellisen sykinnän eli amplitudimodulaation tiedetään olevan tärkein tuulivoimamelun häiritsevyyttä lisäävä ominaisuus. Ennen tuulivoimameluasetuksen voimaantuloa sovellettiin tuulivoimahankkeiden suunnittelussa ympäristöhallinnon suunnitteluohjearvoja, joiden yhteydessä oli käytössä mallinnus- ja mittaustulokseen tehtävä 5 dB:n lisäys, mikäli melupäästöön arvioitiin tai todettiin sisältyvät amplitudimodulaatiota.
Tuulivoimameluasetusta säädettäessä tämä tuulivoimamelun ominaisuus ja sen vaikutus melun häiritsevyyteen tunnistettiin, mutta määrittämisongelmien vuoksi se jätettiin pois sääntelystä. Asetuksen perustelumuistiossa todettiin, että asetusta mahdollisesti joudutaan tältä osin täydentämään.
Asetusta ei ole kuitenkaan merkityksellisen sykinnän osalta täydennetty, ja yhdistyksemme esittää, että nyt otetaan uudelleen käyttöön ennen tuulivoimameluasetuksen säätämistä käytössä ollut mallinnus- ja mittaustulokseen tehtävä 5 dB:n amplitudimodulaatiolisäys ja tuulivoimameluasetusta täydennetään myös tältä osin.
Pelkkien melurajojen asettaminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan niiden noudattamista tulisi myös voimaloiden käytön aikana valvoa. Kaikki tuulivoimahankkeet tulisi säätää ympäristölupasääntelyn piiriin.
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry
Tykkää meistä facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100080395790841
Seuraa meitä viestipalvelu X:ssä: https://x.com/TuulivoimaR