Skip to content

Tuulivoiman hyväksyttävyyttä voidaan kohentaa ainoastaan haittojen tehokkaalla ehkäisemisellä.

18.3.2025

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Lapin kansassa 18.3.2025:

Tutkijan mukaan tuulivoiman yleinen hyväksyttävyys on korkealla, mutta tulevaisuudessa on epävarmuuksia (Lapin kansa 15.3.).

Tuulivoiman yleisen hyväksyttävyyden sanotaan olevan tutkimusten mukaan korkealla, mutta miten luotettavasti nämä tutkimukset kuvaavat paikallista hyväksyttävyyttä, kun tällaiset selvitykset yleensä tehdään ”ylätasolla” eikä tuulivoimaloiden haitoista kärsivien kansalaisten keskuudessa?

Tiedetään, että paikalliset asukkaat lähes poikkeuksetta vastustavat lähialueelleen suunniteltavia tuulivoimahankkeita, ja lähes kaikista tuulivoimakaavoista valitetaan hallinto-oikeuteen. Enemmän huomiota tulisi kiinnittää nimenomaan niiden kansalaisten näkemyksiin, joihin tuulivoiman vaikutukset eniten kohdistuvat.

Tuulivoiman vaikutuksia ohjaava sääntely on heikkoa, eikä nykyinen suunnittelujärjestelmä pysty ehkäisemään asutukselle aiheutuvia haittoja. Esimerkiksi tuulivoimaloiden melusta kärsivien ihmisten määrä kasvaa sitä mukaa, kun uusia tuulivoima-alueita otetaan käyttöön. Meluhaittoja koskevia prosesseja on tälläkin hetkellä käynnissä kymmenillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea.

Meillä on kyllä tuulivoimameluasetus, mutta siinä säädetyt melurajat eivät ole riittäviä estämään tuulivoimasta aiheutuvat meluhaitat. Melun ylärajaksi on asetettu 40 dB. Tutkimusten mukaan tuulivoimamelusta häiriintyvien määrä alkaa kuitenkin voimakkaasti nousta, kun melutaso asuntojen ulkopuolella ylittää 35 dB.

Yhdistyksemme onkin esittänyt, että meluhaittojen ehkäisemiseksi yöajan meluraja tulisi laskea 35 dB:iin. Sillä varmistettaisiin, että nukkumiseen tarkoitettuja tiloja koskeva yöajan sisämeluraja ei ylity.

Melurajojen asettaminen ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan niiden noudattamista pitäisi myös valvoa. Nyt valvontaa ei ole, koska tuulivoima ei ole yleisen ympäristölupasääntelyn piirissä, ja tapauskohtaisen ympäristöluvan voimaan saaminen on nykylainsäädännöllä äärimmäisen vaikeaa. Siksi vain harvalla tuulivoimahankkeella on ympäristölupa.

Kaikki teolliset tuulivoimahankkeet tulisi säätää ympäristöluvanvaraisiksi. Ympäristölupamääräyksillä voitaisiin hallita melun lisäksi monia muitakin tuulivoiman ympäristövaikutuksia, joihin ei voida kaavamääräyksillä ja rakennuslupaehdoilla vaikuttaa, ja joita ei siksi voida myöskään viranomaistoimin valvoa.

Suomessa ollaan huolissaan tuulivoiman sosiaalisen hyväksyttävyyden heikkenemisestä, ja mietitään keinoja, joilla ihmiset saataisiin hyväksymään tuulivoimalat lähelleen. Ainoa kestävä tapa olisi kuitenkin tuulivoiman haittojen tunnustaminen ja ryhtyminen tehokkaisiin toimiin niiden estämiseksi. Tiukemmilla ehdoilla ja toiminnan valvontaa parantamalla ainakin osa haitoista voitaisiin suhteellisen helposti ehkäistä.

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Linkki kirjoitukseen: https://www.lapinkansa.fi/hyvaksyttavampaa-tuulivoimaa/11555684

Linkki kommentoituun artikkeliin: https://www.lapinkansa.fi/hyotyja-ja-haittoja-tuulivoimarakentamisessa-hankk/11548130



Tykkää meistä facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100080395790841

Seuraa meitä viestipalvelu X:ssä: https://x.com/TuulivoimaR