Göteborgin neljän vuoden takainen tutkimus osoittaa, että tuulivoimamelu vaikuttaa ihmisten kokemukseen unen palauttavasta vaikutuksesta, ja sillä on myös pieni, mutta merkittävä vaikutus REM-uneen. Työ- ja ympäristölääketieteen ääniympäristölaboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa tuulivoimamelun vaikutusta uneen tutkittiin polysomnografian avulla. Siinä aivojen toimintaa, silmien liikkeitä, pulssia ja muita elintoimintoja tarkkaillaan päähän ja rintakehään kiinnitettyjen eletrodien avulla unen aikana.
Tutkimukseen osallistui 50 jäsentä, joista 24 oli asunut alle kilometrin etäisyydellä tuulivoimaloista vähintään vuoden ajan. Muut 26 muodostivat vertailuryhmän niistä, jotka eivät ole asuneet tuulivoimaloiden läheisyydessä. Tutkimuksella haluttiin selvittää, herkistyvätkö tuulivoiman melulle altistuneet ihmiset melulle tai tottuuko ihminen tuulivoimameluun.
Osallistujat nukkuivat ääniympäristölaboratoriossa kolme yötä. Ensimmäinen oli totutteluyö ja sitten satunnaisessa järjestyksessä hiljainen yö ja yö, johon sisältyi neljä tuulivoimamelujaksoa. Käytetyt melunäytteet oli muodostettu vastaamaan todellisten tuulivoimamelumittausten tuloksia ja tyypillisen puisen asuinrakennuksen ääneneristävyyttä. Koehenkilöt pyrittiin altistamaan melutasolle, joka aiheutuu, kun tuulivoimaloiden melu asunnon ulkopuolella on hieman säädettyjä melurajoja korkeampi.
Fysiologisten mittausten perusteella osallistujat olivat melujaksoja sisältävänä yönä keskimäärin 11,1 minuuttia vähemmän aikaa unessa ja nukahtivat 16,8 minuuttia myöhemmin kuin hiljaisena yönä. REM-unta oli vähemmän kuin hiljaisena yönä, eikä tämä tulos myöskään osoittanut, että tuulivoimaloiden lähellä asuvat henkilöt olisivat tottuneet tuulivoiman meluun.
Fysiologisten mittausten lisäksi koehenkilöt saivat täyttää kyselyn kokemansa unen laadusta. Molemmat ryhmät ilmoittivat nukkuneensa huonommin sinä yönä, jona heidät oli altistettu tuulivoimamelulle.
Tutkimus ei osoittanut, että tuulivoimalle kotiympäristössään altistuneet koehenkilöt olisivat tottuneet tuulivoimameluun tai herkistyneet melulle, mutta tuulivoiman läheisyydessä asuvat koehenkilöt kertoivat huonommasta unesta hiljaisenakin yönä.
Unihäiriöt johtavat Maailman terveysjärjestön mukaan kielteisiin terveysvaikutuksiin ja voivat edistää kroonisten sairauksien kehittymistä. Jatkotutkimusta tuulivoimamelun pitkäaikaisista vaikutuksista unen laatuun tarvittaisiin.
Linkki Göteborgin yliopiston tiedotteeseen: https://www.gu.se/nyheter/vindkraftsljud-paverkar-dromsomnen-och-hur-utvilad-man-kanner-sig-0?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1TaIg0fWcBYZRq7GP3YW6YCOvYLRSEkLaZgX0a1j1EEdQjHtsCD1YCzds_aem_FpBKy9ZLFy3M5SxXPT7WiQ
Linkki tutkimusartikkeliin: https://www.researchgate.net/publication/340709608_A_laboratory_study_on_the_effects_of_wind_turbine_noise_on_sleep_Results_of_the_polysomnographic_WiTNES_study