Kukaan ei tee mitään, koska kenenkään ei tarvitse tehdä mitään – parempaa sääntelyä tarvittaisiin

10.10.2024

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa 10.10.2024:

Ilkka-Pohjalainen kirjoitti 3.10., että kaikki myöntävät tuulivoiman yhteisvaikutuksiin liittyvän ongelman, mutta kukaan ei tee asialle mitään. Ei teekään, koska Suomessa ei ole viranomaista, jonka vastuulle tuulivoiman yhteisvaikutukset kuuluisivat, ei yhteisvaikutuksia säätelevää lainsäädäntöä, eikä kokonaisvaltaista valtakunnantason koordinointia.

Päätösvalta tuulivoimahankkeiden sijoittamisessa on kunnilla ja kuntiin jäävät myös tuulivoimasta kertyvät kiinteistöverotulot, vaikka tuulivoiman vaikutukset harvoin jäävät kuntarajojen sisäpuolelle. Suuri osa haitoista päinvastoin menee naapurikuntien puolelle, koska tuulivoimahankkeet mielellään sijoitetaan kunnanrajan tuntumaan. Tuulivoiman hyödyt ja haitat jakautuvat maassamme hyvin epätasaisesti.

Kiinteistöverohyötyjen laajempi jako on ollut viime aikoina tapetilla, mutta tuulivoimakunnat vastustavat ajatusta ehdottomasti. Vaikka tuulivoimakaavojen hyväksymistä kunnissa yleensä perustellaan haittojen vähäisyydellä, kiinteistöverotuloista kiinni pitämistä perustellaan tuulivoimasta aiheutuvilla haitoilla. Tuulivoimahyödyt kuitenkin harvoin ohjautuvat haitoista kärsivien hyväksi.

Kuntien yksinoikeus päättää hankkeiden sijoittamisesta ja pitää itsellään niistä kertyvät kiinteistöverot soveltuu huonosti kunnan aluetta laajempia vaikutuksia aiheuttavaan tuulivoimaan. Heikko sääntely yhdistettynä kuntien vahvoihin taloudellisiin intresseihin johtaa väistämättä oman edun asettamiseen kokonaishyödyn edelle ja tuulivoimahaittojen kumuloitumiseen kuntia laajemmilla alueilla. Raha on huono konsultti tuulivoiman sijoituspäätöksissä ainakin ympäristön kannalta. Kuntapalvelujen rahoitus olisi parempi varmistaa muilla keinoilla kuin tuulivoimatuloilla.

Kuntien laaja päätösvalta vaatisi vastaparikseen tiukkaa ympäristösääntelyä ja selkeät lakikehykset tuulivoimaloiden sijoittamiselle sekä valtakunnan tasoisen valvovan viranomaisen huolehtimaan siitä, että haitat pysyvät kurissa. Jos sääntely kuitenkin halutaan pitää joustavana, kokonaisvaikutusten hallinta vaatisi väistämättä ylemmän tason koordinoinnin ja kokonaiskontrollin lisäämistä tuulivoiman sijoittamisessa.

On selvää, että nykyisellä tiellä ei voida jatkaa. Kun tuulivoimahankkeita alkaa olla jo vähän joka puolella, eikä haittojen kumuloitumista voida estää, ongelma räjähtää käsiin. Tuulivoiman heikkenevä hyväksyttävyys on tästä selvä osoitus.

Hallitusohjelmaan sisältyvät tuulivoimakirjaukset kohdistuvat vain muutamaan harvaan yksityiskohtaan. Voimakkaasti kasvava tuulivoimarakentaminen vaatisi kokonaisvaltaista ohjausta. Tuulivoimaloiden rakentamista ja toimintaa ohjaava sääntely tarvitsisi täysremontin.

Linkki kirjoitukseen: https://ilkkapohjalainen.fi/yleisolta/kukaan-ei-tee-mit%C3%A4%C3%A4n-koska-kenenk%C3%A4%C3%A4n-ei-tarvitse-tehd%C3%A4-mit%C3%A4%C3%A4n-parempaa-s%C3%A4%C3%A4ntely%C3%A4-tarvittaisiin

Linkki Ilkka-Pohjalaisen artikkeliin: https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/tuulivoimala-alueiden-mahdolliset-yhteisvaikutukset-hirvitt%C3%A4v%C3%A4t-kaikki-my%C3%B6nt%C3%A4v%C3%A4t-ongelman-mutta-kukaan-ei-tee-asialle-mit%C3%A4%C3%A4n