Kukaan ei tee mitään, koska kenenkään ei tarvitse tehdä mitään

10.10.2024

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Suupohjan Sanomissa 10.10.2024:

Suupohjan Sanomat kirjoitti 7.10., että kaikki myöntävät tuulivoiman yhteisvaikutuksiin liittyvän ongelman, mutta kukaan ei tee asialle mitään.

Suomessa ei ole viranomaista, jonka vastuulle tuulivoiman yhteisvaikutukset kuuluisivat, ei yhteisvaikutuksia säätelevää lainsäädäntöä, eikä kokonaisvaltaista valtakunnantason koordinointia.

Päätösvalta tuulivoimaloiden sijoittamisessa on kunnilla ja kuntiin jäävät myös niistä kertyvät kiinteistöverotulot, vaikka tuulivoiman vaikutukset harvoin jäävät kuntarajojen sisälle. Suuri osa haitoista päinvastoin menee naapurikuntien puolelle, koska tuulivoima-alueet mielellään sijoitetaan kunnanrajan tuntumaan. Tuulivoiman hyödyt ja haitat jakautuvat hyvin epätasaisesti.

Heikko sääntely yhdistettynä kuntien vahvoihin taloudellisiin intresseihin johtaa väistämättä ympäristöseikkojen jäämiseen sivurooliin ja haittojen kumuloitumiseen kunnissa ja kuntia laajemmilla alueilla. Raha on huono konsultti tuulivoiman sijoituspäätöksissä.

On selvää, että nykyisellä tiellä ei voida jatkaa. Kun tuulivoima-alueita alkaa olla jo joka puolella, eikä haittojen kumuloitumista voida estää, ongelma räjähtää käsiin. Tuulivoiman heikkenevä hyväksyttävyys on tästä selvä osoitus.

Kiinteistöverohyötyjen laajempi jako on ollut viime aikoina esillä, mutta tuulivoimakunnat vastustavat ajatusta ehdottomasti. Vaikka tuulivoimakaavoja kunnissa yleensä perustellaan haittojen vähäisyydellä, kiinteistöverotuloista kiinni pitämistä perustellaan tuulivoimasta aiheutuvilla haitoilla. Tuulivoimahyödyt kuitenkin harvoin ohjautuvat haitoista kärsivien hyväksi. Kunnilla tulisikin olla lakisääteinen velvollisuus ohjata ainakin osa voimaloista kertyvistä kiinteistöverotuloista tuulivoimasta lähiasukkaille aiheutuvien haittojen korjaamiseen.

Kuntien laaja päätösvalta vaatisi vastaparikseen tiukkaa ympäristösääntelyä ja selkeät lakikehykset tuulivoimaloiden sijoittamiselle sekä valtakunnan tasoisen valvovan viranomaisen huolehtimaan siitä, että haitat pysyvät kurissa. Voimakkaasti kasvava tuulivoimarakentaminen vaatisi kokonaisvaltaista ohjausta.

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Linkki kirjoitukseen: https://www.suupohjansanomat.fi/yleisolta/kukaan-ei-tee-mit%C3%A4%C3%A4n-koska-kenenk%C3%A4%C3%A4n-ei-tarvitse-tehd%C3%A4-mit%C3%A4%C3%A4n

Linkki Suupohjan Sanomien artikkeliin: https://www.suupohjansanomat.fi/uutiset/tuulivoimala-alueiden-mahdolliset-yhteisvaikutukset-hirvitt%C3%A4v%C3%A4t-kaikki-my%C3%B6nt%C3%A4v%C3%A4t-ongelman-mutta-kukaan-ei-tee-asialle-mit%C3%A4%C3%A4n-2