Helsingin Sanomat: Ministeriö hautasi itse tilaamansa selvityksen tuulivoiman maakotkalle aiheuttamista haitoista

14.10.2024

Ympäristöministeriö jätti julkaisematta itse tilaamansa lähes valmiin selvityksen, jossa kerrottiin tuulivoimarakentamisen haitoista maakotkille, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Ministeriö hautasi myös toisen selvityksen, jossa tutkittiin merituulivoiman vaikutuksia merilintuihin. Ministeriö lähetti syyskuussa ympäristöviranomaisille sähköpostit, joissa kiitettiin palautteesta ja todettiin, että ”selvitysluonnosta ei työstetä julkaisuksi”. Samalla kiellettiin käyttämästä luonnosten tietoja päätösten pohjana. Selvitysten tavoite oli ollut helpottaa maakuntien ja kuntien työtä, kun ne yhteensovittavat uhanalaisia lintulajeja ja tuulivoima-alueita.

Maakotkaraportin hautaamisesta ilmoitettiin ely-keskuksille pari viikkoa sen jälkeen, kun Suomen Uusiutuvat ry (ent. Suomen Tuulivoimayhdistys) ja Metsähallituksen toimitusjohtaja Juha Niemelä olivat kirjoittaneet siitä kriittiset kommentit. Niemelän kommentin valmisteli Metsähallituksen tuulivoimayksikkö. ”Maakotkaselvitys haastaa tuulivoiman hankekehitystä ja vaarantaa Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista”. Tuulivoimajärjestö huomautti, että selvityksen johtopäätöksiä oli jo alettu käyttää ympäristöviranomaisten arvioissa, vaikka kyseessä oli luonnos.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen kabinetista kiistetään poliittinen ohjaus. Ympäristöministeriön virkamiehet sanovat, että raportin muokkaamiseen ei olisi ollut voimavaroja. aikaa vie nyt alueidenkäyttölain uudistus, jossa on tarkoitus ”nostaa lentokorkeutta” maakuntakaavoissa. Tuulivoimaloiden sijoitteluun ei puututa niin tarkasti.

HS:n haastattelemat raportin suunnitteluun osallistuneet alueiden viranhaltijat olivat yllättyneitä raportin kuoppaamisesta ja olisivat toivoneet sen julkaisemista.

Suomessa elää maakotkapareja nelisensataa. Kanta on toipunut vuonna 1962 tapahtuneen rauhoittamisen jälkeen, mutta lajin tila on yhä herkkä, koska maakotka lisääntyy hitaasti.

Linkki Helsingin Sanomien kirjoitukseen: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010749802.html