Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Helsingin Sanomissa 22.9.2024:
Maailman talousfoorumin luonto- ja biodiversiteettijohtaja Akanksha Khatri sanoo HS:n haastattelussa 15.9., että meidän pitää pyrkiä irti lineaarisesta talousmallista, joka ahmii toisesta päästä luonnonvaroja ja syytää ulos jätettä toisesta päästä, ja siirtyä uusiutuvaan suuntaan ja kiertotalouteen. Esimerkiksi tästä hän mainitsee aurinko- ja tuulivoiman käytön energiantuotannossa.
Tuuli- ja aurinkovoimassa ei ole kuitenkaan muuta uusiutuvaa kuin ”polttoaine”. Tuulivoimaloiden rakentaminen ja aurinkopaneelien valmistaminen kuluttaa tuotettuun energiaan suhteutettuna paljon uusiutumattomia luonnonvaroja ja tuottaa lyhyen käyttöikänsä jälkeen myös suuren määrän jätettä, jonka kierrätys on vielä suurelta osin järjestämättä. Tuulivoimaloiden perustuksetkin saavat jäädä paikoilleen voimaloiden käytöstä poistamisen jälkeen, mikä tarkoittaa sitä, että valtava määrä kierrätyskelpoista terästä haudataan maahan ikuisiksi ajoiksi.
Laajoja maa-alueita vaativan ja pääasiassa metsiin sijoittuvan uusiutuvan energian kasvu tarkoittaa kasvavaa kuormitusta luonnolle, ja johtaa luontopääoman kiihtyvään vähenemiseen. Uusiutuva energia nähdään kuitenkin ratkaisuna ilmastonmuutokseen, ja sitä edistetään ympäristövaatimuksia ja lupamenettelyjä keventämällä.
Erityisesti tuulivoimalle on luotu taitavalla markkinoinnilla perusteettoman ympäristöystävällinen julkisuuskuva. Tuulivoiman aiheuttamia ympäristövahinkoja pidetään pienenä ja hyväksyttävänä pahana tärkeämpien tavoitteiden rinnalla. Luonnon uskotaan pelastuvan, kunhan päästään eroon hiilidioksipäästöistä.
Khatrin peräänkuuluttama luontokadon pysäyttäminen ei saisi jäädä ilmastotavoitteiden ja talouskasvun jalkoihin. Luonnon vahingoittamista ei saisi hyväksyä edes ilmaston pelastamisen varjolla. Khatrin ajatus pyrkimyksestä luonnon jättämiseen ylijäämäiseksi on enemmän kuin kannatettava, ja tulisi ottaa tavoitteeksi myös uusiutuvan energian tuotannossa.
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry
Linkki kirjoitukseen: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010699936.html
Linkki Akansha Khatrin haastatteluun: https://www.hs.fi/talous/art-2000010694924.html