Tutkimus: Puunkuoren mikrobit imevät ilmakehästä metaania – voimakasta kasvihuonekaasua

29.8.2024

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puiden kuoren pinnalla on tärkeä rooli metaanikaasun poistamisessa ilmakehästä. Puiden on pitkään tiedetty poistavan hiilidioksidia ilmakehästä, mutta uusi tutkimus paljastaa yllättävän ilmastohyödyn. Puunkuoren mikrobit voivat imeä ilmakehästä metaania – voimakasta kasvihuonekaasua.

Birmingamin yliopiston kansainvälinen tutkijaryhmä on osoittanut, että puun kuoressa tai itse puussa elävät mikrobit poistavat ilmakehästä metaania yhtä paljon tai jopa enemmän kuin maaperä. Metaanin aiheuttamaa on noin 30 % ilmaston lämpenemisestä esiteolliseen aikaan verrattuna, ja metaanipäästöt kasvavat tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan sitten 1980-luvun.

Maaperää pidettiin ennen ainoana metaaninieluna, mutta tutkimus osoittaa, että puut ovat siinä yhtä tärkeitä. Johtava tutkija professori Vincent Gauci Birminghamin yliopistosta sanoo saatujen tuloksien viittavan siihen, että puiden istuttaminen ja metsäkadon torjuminen ovat tärkeä keino tavoiteltaessa ilmastokokouksessa vuonna 2021 asetettua tavoitetta metaanipäästöjen vähentämistä 30 prosentilla vuosikymmenen loppuun mennessä.

Tutkimuksessa tutkittiin vuoristoalueiden trooppisia, lauhkeita ja boreaalisia metsiä mm. Amazonilla ja Panamassa, Wytham Woodsissa Oxfordshiressä Iso-Britanniassa ja boreaalista havumetsää Ruotsissa. Metaanin absoptio on voimakkainta trooppisissa metsissä. Tutkimalla metaanivaihtoa ilmakehän ja puunkuoren välillä he pystyivät osoittamaan, että vaikka maanpinnan tasolla puut vapauttavat pieniä määriä metaania, ylempänä rungolla tapahtuu metaanin siirtymistä ilmakehästä puun kuoreen.

Lisäksi tutkijat pyrkivät määrittämään metsäpuiden kuoren maailmanlaajuista kokonaispinta-alaa. Jos kaikkien maailman puiden kuori levitettäisiin tasaisesti maan pinnalle, se peittäisi koko maapallon maapinta-alan. ”Puiden pinnat ovat kolmas ulottuvuus, jolla maapallon elämä on vuorovaikutuksessa ilmakehän kanssa”, sanoo toinen tutkimukseen osallistunut tutkija Yadvinder Malhi Oxfordin yliopistosta.

Suunnitteilla on jatkotutkimus, jolla pyritään selvittämään, onko metsien hävittäminen johtanut ilmakehän metaanipitoisuuksien lisääntymiseen.

Linkki Birminghamin yliopiston tiedotteeseen: https://www.birmingham.ac.uk/news/2024/trees-reveal-climate-surprise-bark-removes-methane-from-the-atmosphere