Tuulivoimaloiden näkymistä maisemassa kuvataan havainnekuvilla, mutta miten hyvin ne kuvaavat todellista tilannetta?

18.7.2024

Ympäristöhallinnon julkaisemassa Maisemavaikutusten arviointi tuulivoimarakentamisessa -oppaassa kerrotaan havainnekuvista seuraavaa:

Havainnekuvilla pyritään hahmottamaan, miltä maisema tulee näyttämään tuulivoimaloiden toteuduttua. Havainnekuva tehdään yhdistämällä valokuva ja tietokoneella mallinnettu näkymä samasta pisteestä ja muokkaamalla kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa. Valokuvasovitteet (havainnekuvat) tulee tehdä niin, ettei uusien rakenteiden näkymistä vähätellä. Niiden pohjaksi tehtävissä mallinnuksissa tulee käyttää tuulivoimaloiden oikeita mittoja. Tuulivoimaloita ei pidä pyrkiä häivyttämään kuvissa, vaan niiden näkymistä voidaan jopa jonkin verran korostaa. Valokuvasovitteet laaditaan kirkkaassa päivänvalossa, hyvissä sääolosuhteissa otettuihin pohjakuviin. Kuvauspisteiden ja kuvakulmien valinnalla sekä kuvien rajaamisella on oleellinen vaikutus havainnekuvien totuudenmukaisuuteen. Kuvauspisteen lähellä olevat näköesteet tai kuvauspisteen pienikin muutos voivat merkittävästi vaikuttaa siihen, mitä kuvassa näkyy ja minkälaisen mielikuvan se kohteesta luo. Linkki oppaaseen: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/64964/SY_1_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Valitettavan usein tuulivoimaselvitysten yhteydessä esitettävissä havainnekuvissa pyritään kuitenkin eri tavoin vähättelemään ja häivyttämään tuulivoimaloiden kokoa ja näkyvyyttä.

Alla olevassa kuvaparissa on esimerkki eräästä toteutuneesta tuulivoimahankkeesta.

Havainnekuva oli otettu maantieltä kohdasta, jossa kukaan ei asu ja läheltä tuulivoimalapaikan peittävää metsikköä. Läheisen asuinrakennuksen pihalta tilanne näyttää erilaiselta. Todellista tilannetta esittävä kuva (yläpuolella oikealla) on otettu noin 100 metrin päästä sovitekuvan paikasta.

Todellisuuskuvasta käy selvästi ilmi myös se, että havainnekuvassa tuulivoimalat on esitetty liian pienessä mittakaavassa ja väärässä perspektiivissä. Havainnekuvatekstissä kerrotaan, että tuulivoimaloista näkyy puiden lomasta vain vähän siiven kärkiä, ja havainnekuvan mukaan oikeanpuoleisessa kuvassa olevan tuulivoimalan piti jäädä kokonaan näkymättömiin metsänrajan taakse.