Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n kirjoitus Kainuun Sanomissa 13.7.2024:
Kainuun Sanomat kirjoitti 4.7., että itäinen Suomi voisi päästä mukaan tuulivoimabuumiin, mutta se vaatii paljon aikaa ja rahaa, ja osan rahasta pitää tulla julkiselta taholta. ABO Energyn toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi vaati 5.7. julkaisussa kirjoituksessaan valtiolta nopeita toimia tarvittavan rahoituksen ja lakiuudistusten toteuttamiseksi.
Itä-Suomen tuulivoimaa pohtineen työryhmän mukaan tutkia jouduttaisiin uusimaan lähes miljardilla eurolla, mikä tuulivoimaloiden määrästä riippuen tarkoittaisi 1-2 miljoonaa euroa voimalaa kohden. Luontevinta tietenkin olisi, että se taho, jonka vuoksi näihin hankintoihin joudutaan, myös vastaisi niistä syntyvistä kustannuksista. Tuulivoima-ala on kuitenkin kertonut olevansa valmis vain noin kymmenesosaan, eli 100-200 000 euroon voimalaa kohden, joten valtaosa kustannuksista jäisi veronmaksajille ja sähkönkäyttäjille.
Isoja kustannuksia aiheutuisi myös sähköverkon vahvistamistarpeesta.
Tutkien uusimistarvetta on perusteltu Itä-Suomen kuntien heikolla taloustilanteella ja tuulivoimahyötyjen epätasaisella jakautumisella kuntien kesken. Tuulivoimaloiden sijaintikunnat toki voisivatkin hyötyä taloudellisesti. Jos Itä-Suomeen rakennettaisiin esimerkiksi 400 tuulivoimalaa, kunnille kertyisi niistä kiinteistöverotuloja arviolta 10-15 miljoonaa euroa vuodessa. Tuulivoimaa ei kuitenkaan voida rakentaa kaikkialle ja kaikkiin kuntiin, ja määrä voisi jäädä pienemmäksikin.
Tutkien hankintakustannukset tuntuvat suurilta kunnille aiheutuvaan hyötyyn verrattuna. Samalla rahalla saataisiin varmasti enemmän aikaan, jos se käytettäisiin vaihtoehtoisten sähköntuotantotapojen edistämiseen ja kehittämiseen Itä-Suomessa.
Jos tuulivoimaa kuitenkin halutaan, sen rakentaminen olisi järkevintä aloittaa sieltä, missä se ei häiritse tutkien toimintaa, puolustusvoimien jo hyväksymiltä paikoilta, ja vasta sen jälkeen arvioida, onko lisärakentamiselle ja tutkien uusimiselle vielä tarvetta.
Kuntien välisiä tuloeroja korjattaisiin kuitenkin tehokkaimmin valtionosuuden tasausjärjestelmässä, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Tuulivoimaloiden kiinteistöverot tulisi huomioida tasauksessa samalla tavalla kuin muutkin kuntien saamat kiinteistöverotulot. Silloin puolet jäisi edelleen kannusteeksi sijaintikuntaan, mutta muutos parantaisi valtionosuuksien kohdentumista todellisen tarpeen mukaan.
Ei ole oikein edellyttää, että kunnat rahoittavat lakisääteistiä tehtäviään luovuttamalla alueitaan tuulivoimateollisuudelle, ja joutuvat samalla uhraamaan luontoympäristönsä ja kuntalaisten elämänlaadun ja asumisviihtyvyyden tuulivoimalle.
Tuulivoima ei riitä ratkaisuksi Itä-Suomen kuntien talousongelmiin, ne on ratkaistava muilla keinoilla kuin tuulivoimalla. Tutkahankintojen sijaan rahalle pitää etsiä tehokkaammin kuntien taloutta edistäviä käyttötarkoituksia. Tuulivoimabuumi voi myös hiipua yhtä nopeasti kuin se alkoi, ja silloin tutkahankintoihin käytettävät rahat menisivät ainakin osittain hukkaan.
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry
Linkki kirjoitukseen: https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/lukijan-mielipide-tuulivoima-ei-riita-ratkaisuksi-ita-suomen-kuntien-talousongelmiin
Linkki Kainuun Sanomien pääkirjoitukseen: https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/paakirjoitus-idan-tuulimyllyt-vaativat-eun-tai-valtion-tukea
Linkki Aapo Koivuniemen kirjoitukseen: https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/lukijan-mielipide-ratkaisu-aluevalvonnan-ja-tuulivoimarakentamisen-yhteensovittamiseen-ita-suomessa