Kansalaisaktivismia Kangasniemellä

22.7.2024

Kangasniemellä järjestettiin lauantaina 20.7.2024 Valkohaalarimielenosoitus, jolla haluttiin kiinnittää huomiota laajenevasta tuulivoimarakentamisesta aiheutuviin haittoihin, joista ei puhuta riittävästi. Osallistujat olivat pukeutuneet koko vartalon peittäviin ja hupullisiin valkoisiin haalareihin ja peittäneet kasvonsa valkoisilla maskeilla.

Järjestäjät kuvasivat sanomaansa seuraavasti:

”Maskit, kasvottomuus pelottaa. Valkohaalareiden kasvojen peittäminen kuvaa kasvotonta korruptoitunutta rahaa. Isojen tuulivoimayhtiöiden kasvottomuus lipevien tuulivoimalobbareiden vanavedessä pelottaa. Kuka tai mikä on kaiken takana, kuka tai mikä on se taho, joka tuo valtavat teolliset tuuliturbiinit meidän kotiemme ja metsiemme keskelle, saastuttaa luonnon, tuhoaa kotirauhan, yöunet, terveyden ja ajaa ihmiste kodeistaan.

Mitä paikalliset päättäjät saavat kulissien takana taskuihinsa, että he myyvät kuntansa rahasta näille kasvottomille? Onko muutakin etua kuin kesämökit Lapissa päättäjille ja heiden perheilleen, onko muutakin etua kuin kosteat lounaat bisnesherrojen kanssa hotellien ja ravintoloiden kabineteissa? Kuinka monta Mauria löytyy Suomen kunnista.

Jos joku sanoo Valkohaalarille, että paljasta kasvosi, Valkohaalari vastaa: Päättäjät, tuulivoimayhtiöt, sähköyhtiöt, paljastakaa te kasvonne. Meillä on oikeus saada tietää. Sen jälkeen myös me riisumme maskimme.” (Lähde: Kangasniemi – Tuulivoimalat facebook-ryhmä).

Linkki: https://www.facebook.com/groups/736275681508176/posts/1011171994018542/

Valkohaalarit ovat yksi mielenosoittamisen muoto. Valkohaalareihin pukeutuvat ovat tavallisia kansalaisia, jotka haluavat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Asuun kuuluu valkoisen haalarin lisäksi valkoinen naamari. Tämä asu takaa mukana olon anonyymisti. Jokaisella valkohaalarilla on oma viesti, joka on kirjoitettu kylttiin, jota valkohaalari kantaa käsissään vartalon edessä. Valkohaalarit kulkevat jonossa noin kahden metrin välein hitaasti edeten aiheuttamatta häiriötä liikenteelle tai ympärillä liikkuville ihmisille. Valkohaalarimielenosoitukset ovat omia erillisiä tapahtumia tai jonkin muun tapahtuman yhteydessä järjestettävä mielenosoitus.

Linkki: https://kanto.media/2024/03/06/valkohaalarit-suomessa/