Agrarheute: Tuulivoiman maanvuokrat räjähtäneet käsiin Saksassa

6.11.2023

Julkisten maanomistajien (valtio, kunnat) vuokrapyynnöt tuulivoimaloiden rakentamispaikoista ovat moninkertaistuneet. Aikaisemmin vuokrapyynnöt vaihtelivat 50 000 ja 150 000 euron välillä, nyt tuulivoimalapaikasta pyydetään jopa 460 000 euron vuosivuokraa 20 -25 vuoden ajaksi. Tuulivoimayhtiöt kritisoivat vuokravaatimusten kasvua voimakkaasti. ”Ahneus on puhjennut, sanoo Jens Kriete, kestävän kehityksen johtaja Koehler Revewable Energystä, joka suunnittelee tuulivoiman rakantamista Koehlerin paperitehtaiden käyttöön. Hintojen nousu johtaa siihen, että tehdas joutuu käyttämään suuria kansainvälisiä energiantoimittajia.

Kun tähän lisätään pidentyneet toimitusajat, voimaloiden nousseet hankintahinnat ja suuremmat rahoituskustannukset, tuulisähkön tuottaminen omaan käyttöön houkuttelee yhä vähemmän teollisuutta. Jotkut ovat kuitenkin valmiita maksamaan korkeaa vuokraa. Esimerkiksi wiesbadenilainen hankekehittäjä Abo Wind on päässyt sopimukseen Hessen-Forstin valtionyhtiön kanssa ja suunnittelee 12 tuulivoiman hanketta, joka maksaisi maanvuokraa 5,4 miljoonaa euroa. Abo Windin mukaan vuokrataso jatkaa nousuaan.

Linkki Agrarheuten artikkeliin: https://www.agrarheute.com/management/agribusiness/pachtpreise-preisexplosion-windkraft-standorten-612801?fbclid=IwAR3gEqny6qIwOS-PwroEv3jiLHkASoxkLUtUas31F7xBJ-UAa_Q9iBigMHc

Aiheesta kirjoitti myös Karlsruhe Insider: https://www.karlsruhe-insider.de/news/preise-explodiert-windraeder-stehen-vor-dem-aus-in-deutschland-162717?fbclid=IwAR3kXKXxney3zW4ReyPT4j9wyUTl3b6m9l7WckamAWwHs6cHtNDV7zkW1Dg