Tutkimus: Tuulivoima karkottaa kaakkurit niiden tärkeimmiltä talvehtimisalueiltaan

20.4.2023

Tuore Kielin yliopiston tutkijoiden tutkimus osoittaa, että kaakkuri karttaa tuulivoimaa. Sen mukaan kaakkurit alkoivat välttää perinteisiä talvehtimisalueitaan, kun sinne nousi tuulivoimaloita. Tutkijat seurasivat vuosina 2010 – 2017, miten kaakkurit tuulivoimaloihin suhtautuvat. Kun uusi tuulivoimahanke nousi pystyyn, suurin osa kaakkureista pakeni kauemmas. Kilometrin päässä tuulivoimaloista kaakkuripopulaatiot supistuivat 94 prosenttia ja vielä kymmenen kilometrin päässä 50 prosenttia, kaikissa tarkastelukohteissa 30 prosenttia. Tutkimus siis vahvistaa, että tuulivoima voi vaikuttaa negatiivisesti kaakkurin suojelupyrkimyksiin. Pohjanmeren kaakkoisosista löytyvät kaakkurin tärkeimmät talvehtimisalueet. Pohjanmeren alueelle on noussut jo yli 700 tuulivoimalaa, ja monet niistä on rakennettu alueille, jonne lukuisat merilinnut saapuvat talvehtimaan. Kaakkurin euroopanpuoleinen kanta on taantunut viime vuosina, ja syyksi on epäilty nimenomaan talvehtimisalueella tapahtuvia muutoksia. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Linkki tutkimukseen: https://www.nature.com/articles/s41598-023-31601-z.

Tutkimuksesta uutisoi Tekniikka&Talous. Linkki artikkeliin: https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-tuulivoima-karkottaa-kaakkurit-niiden-tarkeimmalta-talvehtimisalueelta/?shared=1301067-9ea01364-500

Suomen kaakkurikanta on noin 700-1000 yksilöä.