Ilmastopaneelin energiaraportti on luokattoman huono

9.4.2022

ILKKA NIEMI kirjoittaa:

Jostakin syystä Suomen Ilmastopaneeli on 30.3.2022 julkaissut ehdotuksensa siitä miten Suomessa pitäisi jatkossa tuottaa energiaa. Raportin on laatinut paneelin varapuheenjohtaja Peter Lund. Keskeinen suositus on, että Suomen sähköntuotanto pitää vähintään kaksinkertaistaa ja lisäys on edullisinta tuottaa merituulivoimalla.  Joko professori Lund ei osaa laskea energiantuotannon kustannuksia tai sitten hän ns. vääristelee totuutta.

Raportin mukaan merituulivoiman rakentamiskustannus on 1,477 miljoonaa euroa/MW eli sama kuin maatuulivoiman.  Tuotantokustannus on 23 euroa/MWh.  Tarkempaa laskelmaa ei esitellä. Tällainen tulos saadaan esimerkiksi jos muuttuvat käyttökustannukset ovat 8,9 euroa/MWh, kapasiteettikerroin 0,6, korko 3 % ja käyttöikä 30 v.  Yksikään näistä parametreistä ei ole realistinen.

Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto on tutkimuksessaan Vakkilainen–Kivistö v 2017 arvioinut, että merituulivoiman tuotantokustannus on 69 euroa/MWh.  Samaan suuruusluokkaan päätyy omissa laskelmissaan esimerkiksi Britannian johtava merituulivoimakonsultti BVG (rakennuskustannus 2,8 miljoonaa euroa/MWh, käyttökustannukset 14,45 euroa/MWh, kapasiteettikerroin 0,51, korko 6 % ja käyttöikä 27 v). Ammattimaisesti laskettu kustannus on siten 3-kertainen Lundin laskelmaan verrattuna.

Viimeisten Britanniaan rakenteilla olevien merituulivoimaloiden rakentamiskustannus on 4,540 miljoonaa euroa/MW eli kolminkertainen Lundin arvioimaan verrattuna ja tuotetun sähkön kustannus BVG:n laskukaavalla 91 euroa/MWh. Kustannus on 4-kertainen Lundin laskelmaan verrattuna.

Tällä hetkellä merituulivoiman tuotantokustannus Britanniassa on yli 100 puntaa (120 euroa)/MWh.  Tämä on vähintään 6-kertainen kustannus Lundin laskelmaan verrattuna.

Ylläolevat kustannukset per MWh ovat siis sähkölle, jota tuotetaan silloin kun sattuu tuulemaan eli sähkö on laadultaan lähinnä jätettä.  Mikäli tuulisähkö jalostetaan elektrolyysereissä, vetyvarastoissa ja vetyvoimaloissa laatusähköksi voidaan yllä mainitut luvut kertoa suurin piirtein viidellä. Tällaisia satojen eurojen lukuja voi verrata ydinvoimaan, jonka tuotantokustannukset ovat Lundin mukaan 38 euroa/MWh (Vakkilainen et al 42 euroa/MWh).  Merituulivoiman rakentamisessa ei kerta kaikkiaan ole järjen häivää.

Tällainen raportointi kuvaa hyvin suomalaista korruptiota. Ensin hallitus nimeää Ilmastopaneelin, johon kutsutaan hallituksen politiikalle myötämielisiä minkä tahansa alan tutkijoita.  Sitten tämä paneeli julkistaa ”tieteellisen” raportin, jota hallitus sitten ”tieteen nimissä” noudattaa. Jotta valitulla tiellä päästään alkuun täytyy voittavia teknologioita, kuten merituulivoimaloita ja vetytaloutta, tukea vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla.  Kun tähän lisätään vielä hiilidioksidin kaappaus ilmasta päästään synteettisiin polttoaineisiin, jolloin tukisummat nousevatkin miljardeihin euroihin vuodessa. Samalla sähkön ja muun energian hinta moninkertaistuu nykyisestä. Kansa maksaa, ilmastomiljardöörit hyötyvät.

Ilkka Niemi, DI Espoo