Tuulivoimaa vastustava yhdistys laajensi tarkoitustaan – Viihtyisä Nivala ry aikoo nostaa tuulivoiman kuntavaalien yhdeksi pääteemaksi

1.2.2021

Uutinen on julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 1.2.2021.


Nivalassa on tammikuun lopussa perustettu Viihtyisä Nivala ry -niminen yhdistys jatkamaan Tuulivoimaton Nivala -yhdistyksen toimintaa. Yhdistys on myös käynnistänyt jäsenhankinnan.

Yhdistyksen tarkoituksena on sen lähettämän tiedotteen mukaan edistää luonnon, ympäristön ja terveyden suojelua sekä ympäristön säilymistä luonnoltaan monimuotoisena ja toimia näitä seikkoja arvostavien ihmisten yhdyssiteenä toimialueellaan.

Uusi yhdistys haluaa tuoda kriittistä tietoa päättäjille erityisesti tuulivoimakaavoitukseen. Kuva KP-Arkisto/Antti Varonen.

Viihtyisä Nivala ry haluaa nostaa tuulivoima-asian tämän kevään merkittäväksi vaaliteemaksi.

– Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton, mutta tulemme haastattelemaan kaikki kunnallisvaaliehdokkaat, selvittämään heidän suhtautumisensa tuulivoimaan ja julkaisemaan tiedot. Pyrimme samaan jäseniämme tai yhdistyksen toimintaan myönteisesti suhtautuvia ehdokkaiksi olemassa olevien puolueiden listoille. Tuomme asiaamme esille tiedottein ja sosiaalisen median kautta, tiedote lupaa.

– Haluamme tuoda kriittisen näkökulman tuulivoimaan sekä muuhun asuinympäristöömme vaikuttavaan päätöksentekoon Nivalassa sekä vaikuttaa toiminnallamme siihen, että Nivalassa tehtävät päätökset edistävät paikkakuntaa asumismyönteisemmäksi, yhdistyksen puheenjohtaja Elisa Helander sanoo tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan nykytekniikalla teollisen tuulivoimala-alueen rakentaminen lähes 300 metrin myllyillä mahdollistaa heikompien tuuliolosuhteiden hyödyntämisen, mikä Nivalassa voi tarkoittaa tuulivoimaloita muillekin kylille Sarjankylä–Maliskylän Kukonahon tuulivoimahankkeen lisäksi.

– Teollisen tuulivoimala-alueen rakentaminen lähiympäristöön on vaikutuksiltaan erittäin laaja-alainen. Se vaatii päättäjiltä hyvää perehtymistä asiaan sekä puolueettoman tiedon hankintaa, tiedotteessa huomautetaan.

– Olemme saaneet palautetta päättäjiltä ja kuntalaisilta siitä, että päätöksiä tuulivoimasta tehdään vähäisen ja yksipuolisen, tuulivoimayhtiöltä ja viranhaltijoilta saadun tiedon perusteella. Haluamme olla laajentamassa tietopohjaa päätöksenteon pohjaksi. Rekisteröityneenä yhdistyksenä meillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kaavoitukseen liittyviin asioihin sekä tulla muutoin huomioiduksi yksittäiseen kuntalaiseen verrattuna, kertoo Elisa Helander.


Uutinen on julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 1.2.2021.