Tuulivoima ei vähennä päästöjä, mutta tuo lukuisia haittoja

1.2.2021

Tuulivoimaan liittyy lukuisia virheellisiä väittämiä, joiden kautta sitä ajetaan markkinoille ja joiden avulla sille halutaan saada erilaisia rahallisia tukiaisia. Viimeisin valtion tuki on 2 miljoonan euron ”avustus”, jolla avustetaan kuntia tuulivoiman kaavoitusasioissa.

Yksi suurimmista ja perustavaa laatua olevista virheellisistä väittämistä on se, että tuulivoiman avulla saadaan päästöjä vähennettyä ja tähän virheelliseen väittämään koko poliittinen tuulivoiman tukeminen perustuu. Käytännössä kuitenkin on niin, että tuulivoima pelaa yhteen vesivoiman kanssa siten, että kun tuulee, vesivoima säätää tehojaan alaspäin ja kun ei tuule, vesivoima lisää tuotantoaan.

Suomessa samaan aikaan kun tuulivoiman kapasiteetti on kaksikertaistunut, on vesivoiman tuotanto vähentynyt ja sähkön tuonti lisääntynyt. Sähköntuotannon CO2-päästöissä ei ole merkittävää muutosta, vaikka tuuliteollisuuden kapasiteetti ja energiantuotanto on kaksinkertaistunut. Sama tilanne on mm. Saksassa.

Satunnaisvoiman liiallinen tuotanto oli äskeittäin pistää pimeäksi koko Manner-Euroopan. Romanian satunnaistuotantoa tukeva hiilivoima oli vähissä 8.1.2021, kun tyyntyi. Itävalta nopealla toiminnallaan pistämällä muutaman suuren, paljon sähköä kuluuttavan tehtaan sähköttömäksi, pelasti Manner-Euroopan tuhoisalta tammikuiselta sähköpimennykseltä.

Näistä asioista voit lukea enemmän Uuden Suomen blogikirjoituksestani, joka löytyy tästä linkistä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/tuulivoima-ei-vahenna-paastoja-mutta-tuo-lukuisia-haittoja/

Jyrki Itkonen, DI / ylikonemestari, energiatekniikka, energiatalous, voimalaitokset