VTT:n tutkija ei itse asuisi kahden kilometrin päässä tuulivoimalasta

1.11.2020

Loviisan Tetomiin kaavailtujen tuulivoimaloiden korkeus lapoineen olisi 280 metriä (napakorkeus 180 metriä + 100 metrin lavat.) Olisivat suurimmat koskaan maalle rakennetut tuulivoimalat, eikä tietoa melun ja infraäänen leviämisalueesta ei ole. Melumallinnukset tehdään teoreettisesti, vertailukohdetta oikeaan todellisuuteen ei ole.

TTL:n kokeessa vain reilua 20 ihmistä altistettiin kaksi kertaa 10 sekuntia ja kerran 7 minuuttia infraäänelle luontoelokuvan yhteydessä. Mutta mehän joutuisimme elämään sen ja kuultavan melun kanssa 24/7 x 365 vuorokautta ja 30 vuotta!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyn mukaan 2,5 kilometrin säteellä tuulivoimaloista asuvista 15 prosenttia oireilee, kolmanneksen oireet ovat vakavat. Vielä 20 kilometrin säteellä oireilevia on 5 prosenttia. Tutkitut voimalat ovat 100 metriä pienempiä ja paljon vähätehoisempia kuin Tetomin hanke.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla terveystarkastajille on tullut paljon valituksia yöaikaisesta melusta noin 10 kilometrin säteellä Ilmajoen Santavuoren voimaloista. VTT:n mittausten mukaan maaseudulla hiljaisessa kylässä, pienen sivutien varrella sijaitsevassa hirsitalossa noin 1,7 kilometrin päässä tuulivoimaloista yöaikaisen melun keskiarvo on 35 desibeliä, vaihteluväli 18–55 desibeliä.

Lain mukaan se saisi olla maksimissaan 25 desibeliä nukkumiseen tarkoitetussa tilassa. Talo oli melututkija Panu Maijalan tutkimuskohde Kurikassa. Infraääntä mitattiin pahimmillaan yli 100 desibeliä! Samanlaisia ongelmia on muun muassa Porissa, Raahessa, Salossa ja Luhangalla – ja melusta kärsitään ja melumittauksia vaaditaan.

Mitenkähän kaukana meidän olisi turvallista asua, että nukkuisimme alle 25 desibelissä, riittäisikö edes 10 kilometriä? Tähän Rambollin meluekspertti Janne Ristolainen ei osannut vastata.

Kysyttäessä tekniikan tohtori Panu Maijala vastasi, että hän ei missään tapauksessa itse asuisi perheineen kahden kilometrin päässä tuulivoimalasta. Saman hän on kertonut myös Loviisan valtuuston iltakoulussa 30.9. kuntapäättäjille.

Miksi siis meidän pitäisi asua näin lähellä maailman suurimpia tuulivoimaloita, joiden kuultavaa melua, kuten Maijalakin totesi, pitäisi tutkia lisää?

Päivi Thesslund
Loviisa


Mielipidekirjoitus on julkaistu Itäväylä-lehdessä 26.10.2020.