Uusi yhdistys vastustaa tuulivoimaloita Torniossa – Puheenjohtaja: ”Olemmeko taas koekaniineja?”

19.8.2020

Tornion Karhakkamaahan suunniteltujen tuulivoimaloiden vastustamiseksi on perustettu yhdistys.
Pro Tornionjokilaakso ry:n puheenjohtajaksi valittu Liisa Koivisto kertoo, että yhdistys perustettiin, jotta vaikuttamismahdollisuudet paranisivat.

Tuulivoimayhtiö Tuuliwatti Oy suunnittelee Tornion ja Ylitornion rajalle Karhakkamaahan liki 50 tuulivoimalan puistoa. Suunnitellut voimalat olisivat 300-metrisiä eli korkeampia kuin mitkään nykyiset voimalat koko maailmassa.

Yhdistys perustettiin maanantaina. Se vastustaa tuulivoimaloita niiden aiheuttaman melun vuoksi ja myös siksi, että voimalat vaikuttaisivat Tornionlaakson maisemiin, ihmisten elinoloihin ja matkailuun.

– Voimalat tulevat olemaan pilottilaitteita, sillä niin suuria ei ole vielä olemassa ja niiden vaikutukset testataan ihmisillä, Koivisto perustelee.

Hän huomauttaa, että lähialueen ihmisillä on jo kokemusta Kitkiäisvaaran voimaloista.

Meluhaitta on suuri jo Kitkiäisvaaran voimaloista, jotka aikanaan olivat myös suurimmat olemassa olevat voimalat. Pitääkö sama virhe taas toistaa ja olemmeko taas koekaniineja, Koivisto pähkäilee.

Tuulipuisto on herättänyt voimakasta vastustusta sen vaikutuspiirissä asuvissa ihmisissä sekä Suomen että Ruotsin puolella.

Yhdistyksen jäseniä kokoontuneita Torniossa järjestettyä yleisötilaisuutta varten.

Alkuperäinen uutinen julkaistiin YLE:n sivulla 19.8.2020.