Valtioneuvoston tutkimushankkeessa Tuulivoimaloiden infraääni ja terveys pyrittiin selvittämään, onko tuulivoimaloiden infraäänellä haitallisia vaikutuksia terveyteen. Tuulivoimaloiden infraäänitasoja selvitettiin pitkäaikaismittauksilla ja terveysvaikutuksia kyselytutkimuksella. Infraäänien havaitsemista selviteltiin kuuntelukokeella laboratoriossa.
Alustavien tulosten johtopäätöksenä esitetään, että infraäänialtistus ei selittäisi tuulivoimaan liitettyä oireilua. Todennäköisesti koehenkilöt eivät pystyneet koetilanteessa havaitsemaan lyhytaikaista (10 sek) infraäänelle altistumista. Pidempiaikaisen altistumisen vaikutusten selvittäminen edellyttäisi luonnollisesti pidempiaikaisia tutkimuksia.
Tutkimuksen sivutuotteena saatiin uutta tietoa tuulivoimaloiden kuultavasta äänestä. Tutkimus osoitti, että tuulivoimaloiden lähellä sijaitsevien asuntojen sisätiloissa toteutuvat kokonaisäänitasot olivat koko tutkimusajan suurempia kuin aiemmissa tuulivoimayhtiöiden tekemissä mittauksissa, ja että tuulivoimalat muuttavat tuulivoimaloiden lähialueen äänimaiseman maaseudullakin kaupunkimaiseksi.
Asuntojen sisätiloissa pitkäaikaiset keskimääräiset äänitasot ylittivät terveydensuojelulaissa asetetut suurimmat sallitut äänitasot noin 10 desibelillä. Asumisterveysasetuksen mukainen suurin sallittu yöaikainen kokonaisäänitaso saa olla enintään 25 dB, mutta 1,5 km:n ja 1,6 km:n etäisyydellä sijaitsevissa asunnoissa mitatut yöaikaiset melutasot klo 22-07 välillä olivat keskiarvoltaan 35 dB ja 34 dB (minimi 29 dB, maksimi 54 dB)*. Terveydensuojelulaki velvoittaa viranomaisia ryhtymään tällaisissa tilanteissa viipymättä toimenpiteisiin haittaan johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi.
Tutkimustulokset vahvistivat myös aiemmin saatuja tutkimustuloksia, joiden mukaan merkityksellinen sykintä (amplitudimodulaatio) lisää tuulivoimaloiden äänen häiritsevyyttä.
- Tutkimuksessa mainitaan, että tuulivoimaloiden kuuluvan melun, valojen, välkkeen ja maisemavaikutusten kokeminen häiritseväksi on nähty olevan yhteydessä terveyshaittoihin (Michaud ym. 2018).
- Samansuuntaisia tuloksia on myös juuri julkaistussa tutkimuksessa (Kerstin Persson Waye et al.), joka osoittaa tuulivoimaloiden vaikuttavan häiritsevästi REM-uneen.
- Maailman Terveysjärjestö WHO toi esille 2018 raportissaan tuulivoimaloiden aiheuttaman terveysriskin; haitallisia terveysvaikutuksia alkaa näkyä, kun yöaikainen äänenpainetaso on ulkona yli 40 dB.
Suomessa tehdyn tutkimuksen raportin mukaan noin 15 prosentilla 2,5 km etäisyydellä tuulivoimaloista asuvista koehenkilöstä havaittiin erilaisia terveyteen liittyviä oireita, ja kolmasosan oireet olivat vakavia.
Kun asuntojen sisätilojen melutasot ylittävät sallitut melutasot ja samanaikaisesti huomattava osa alueen asukkaista oireilee, tämän pitäisi herättää viranomaiset toimimaan heti.
Kuultavan melun tasot tulee kiireellisesti selvittää kaikilla tuulivoima-alueilla, joilla on asutusta alle 1,5 km etäisyydellä tuulivoimaloista.
Tuulivoimaloiden ja asuntojen välille tarvittava suojaetäisyys määritellään ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaisella melumallinnuksella. Suojaetäisyyden katsotaan olevan riittävä, kun laskennallinen melutaso lähialueen asuntojen ulkopuolella jää alle 40 dB:n. Koska nyt on käynyt ilmi, että 40 dB:n suojavyöhyke ulottuukin oleellisesti pidemmälle kuin melumallinnusten mukaan pitäisi, ja merkittävä osa tuulivoimaloiden lähellä asuvista ihmisistä kokee terveyshaittoja, on ilmeistä, että melumallinnusohjeistuksessa on jotain vikaa.
Viranomaisten tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin melumallinnusohjeistuksen korjaamiseksi. Asukkaiden terveyden suojaamiseksi kaikki teollisen kokoluokan tuulivoimalat tulee säätää ympäristöluvanvaraisiksi, ja ympäristölupaa tulee vaatia myös kaikille jo toiminnassa oleville tuulivoimaloille.
Kalevi Nikula
Puheenjohtaja, FM
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry.
* Yöaikaiset mittaustulokset ja kuva päivitetty julkaisusta Infrasound Does Not Explain Symptoms Related to Wind Turbines.
Vai 10 sekunnin altistus ja sillä perusteella vedetään “johtopäätöksiä'” – Heh, minä en meinaa pysyä tuolissani nauramisen takia.
Vakavasti, teillä jotkut siellä yhdistyksessä osannevat englantia riittävästi, eli kaivelkaahaan alla olevan linkin takaa, varsinkin tuota Australiassa tehtyä tutkimusta, eli lähdeviite 10
https://fi.wikipedia.org/wiki/Infraääni
Melko typerää TVKY:ltä vetää asiallisesta tutkimuksesta omia päätelmiä ja yrittää käyttää sitä hyväkseen tuulivoiman vastaisessa taistelussa, joka alun perinkin on perustunut huuhaatiedolla pelotteluun.
Hyvä Janne A. Tutkimuksen yhteydessä mitattiin kahdessa noin 1,5 km etäisyydellä tuulivoimaloista sijaitsevassa asunnossa sisämelutasoja noin 300 päivän ajan. Molemmista mittauspisteinä toimineista asunnoista asukkaat olivat muuttaneet pois tuulivoimaloiden aiheuttamien meluhaittojen takia. Mittauksilla todetut pitkäaikaiset keskimääräiset sisämelutasot ylittivät asumisterveysasetuksella säädetyt sallitut melutasot yli 10 desibelillä, mikä on niin suuri ylitys, ettei sitä voida jättää huomioimatta. Sisämelutasot olivat molemmissa mittauspisteissä suurempia, kuin hankkeiden suunnittelun yhteydessä esitettyjen melumallinnusten mukaiset melutasot asuntojen ulkopuolella, joten on perusteltu syy olettaa, etteivät melumallinnuksien perusteella arvioidut melutasot olleet luotettavia. Hyvin moniella tuulivoima-alueella on asutusta alle kilometrinkin etäisyydellä, joten nyt saatujen tulosten perusteella olisi syytä ryhtyä selvittämään, tapahtuuko vastaavia sallittujen melutasojen ylityksiä muillakin tuulivoima-alueilla.
Meteli on meteliä ja jätetään se infraääni jo pois tästä pelottelupelistä. Yksi tärkeä asia mikä ei tule missään ilmi on ne muut todelliset syyt miksi asunnoista on pois muutettu. Ne kun sattuvat olemaan yksityisasioita joista ei julkisuudessa voida puhua. Entisten naapureiden ja alueen muun väen keskuudessa kyllä tiedetään. Mistäkö tiedän. No tiedän siitä että asuin sellaisen “tämä kaikki johtuu tuulivoimaloista ja infraäänistä” naapurina.
Infra ääni on kuopattu . Käykää googlessa Mikroaaltopulssi saatte entisetkin myllyt nurin. niistä lähtee erittäin vaarallinen pulssi joka sairastuttaa ihmisiä .miksi jauhatte etäisyyksiä koska ne on kymmeniä kilometrejä jopa 400km. pulssimaisena moikroaalto on vaarallinen .Syntyy siten kun myllyn siipi ohittaa myllyn rungon siittä lähtee mikroaaltopulssi jos useamman myllyn siivet ohittavat samanaikaisesi pulssi voimistuu suureksi jonka voi mitata mikroaaltomittarilla ,jopa asuntojen sisällä, tämä on uusi löytö .lehtien päätoimittajat on nähnyt tulokset ja tehneet juttuja kun mittauksia on tehty.. Hiljaisille kylille on helppo pystyttää myllyjä siellä on kaikista pienin tietämys ihmisillä.ja päättäjät on jäävejä päättämään näin suurista asioista .tämä on laitonta koko homma jos laklia noudatetaan oikein. maailman terveys järjestö ensin terveys sitte raha.
Olen ollut kymmeniä vuosia voimalaitosten hulto töissä .Ei missään nimessä moitään isoja latoksia Ihmisten läheisyyteen . teksteistä näkee eivät tiedä romillen vertaa vaaroista .jos antavat sähköposti osoitteensa . saavat oikeaa tietoa ,tekniikat on mennyt niin paljon eteen päin jotka ei ollut matkassa eivät tiedä ,mitään ,silloin on helppo huijata.näitäihmisiä.
Näitten ääni mittausten selän taakse on helppo mennä kun ,Tutkijat menevät mistä aita on matalin ja tavallisille ihmisille on helppo valehdella.
Janne A: kävitkö myös esimerkiksi Raahen Kopsan kiinteistössä jo ensimmäisten melumittausten aikana (Valtteri Hongisto ja Åf Infrastrucutue Ab), jolloin jo todettiin ulko- ja sisämelun railakkaat ylitykset? Tulokset on myös julkaistu. Kävin useammankin kerran, kun asuin lähietäisyydellä. Perhe sairastui pahasti (jopa hengenvaarallisesti) öisen tuulivoimamelun ja jatkuvan stressin takia. Tuulivoimayhtiö lunasti kiinteistön “huoltotukikohdaksi”. Perhe asuu nyt kaukana muualla, tuulivoimamelun ulottumattomissa, ja voi hyvin. Tuulivoimamelua kuuntelin useaan otteeseen öiseen aikaan, 2 kilometrin päästä myötätuulen puolella. Muistutti Hornet-tyyppistä jylinää ja voimakasta humahtelua.
Kalevi nikula Kertokaa, minkä kokoluokan tuuliturbiineista (MW) olevien tuulivoima puistojen kohdalla tämä tutkimus on tehty? Jos tutkimus on tehty 3.5-6MW turbiineilla varustettujen tuulivoimapuistojen vaikutuspiirissä niin mitenkä paljon muutuu meluarvot jos tuulitubiinit on nykypäivän 6-8MW tai jopa 10MW voimalaitoksia? Onko tätä otettu huomioon kun nykyään rakennetaan vähintään 6MW tai yleisemmin 8MW myllyjä tässä tutkimuksessa kuinka paljon terveyshaittojen mahdollisten lisääntymisiin kun myllyjen tehot kasvavat ja se tärkeä huomio, kuinka paljon suoja etäisyyden tulis kasvaa kun myllyjen tehot nousee 3.5 MW myllystä 8MW :n ?.
Jäi kiireiden takia huomaamatta tämä kysymys. Vastaus: Raahen Kopsan turbiinit ovat teholtaan 3,0 MW ja Santavuoren turbiinit 3,3 MW. Mitä tulee melumallinnuksiin, niin kokeilin aikoinaan itse WindPro-mallinnusohjelmaa. Sillä sai varsin helposti piirrettyä melukäyrät sopivasti kulkemaan vaikkapa talon seinän edestä. Näppärimmät näkemäni mallinnukset ovat niitä, joissa mallinnuskäyrä tekee sopivasti “mutkan” kiinteistön kohdalla.
Mielellään lisää tietoa mittauksista
Nyt 2020 vuoden lopulla Pohjois-Savon liitto tekee Pohjois-Savossa potentiaalisten tuulivoima-alueiden uudelleen arvioinnin, kun tuulta pystyy ottamaan 250-300 m korkeudelta uusilla isoilla voimaloilla. 30 000 € ympäristöministeriön selvitys rahaa saaneet. Eli nyt ei voi melumallinnoksissa mennä enää “maastonmuotojen vaimentamisen taakse”. Missä savossa on yli 300 m korkea mäki, joka vaimentaisi 200-300 m korkealta lähtevää ääntä? : )
2 km on vähimmäis etäisyys, mikä pitäisi olla toimivaan asutukseen, toivottavasti tämä on oikeasti lähtökohtana selvityksessä. Tiedossa on toimijoilla, että melumallinnokset eivät toimi ja järjestään jokapaikassa alle 2 km on meluongelmia. Tuulivoimahankkeiden vetäjät ovat olleet yhtä uskottavia kuin Mr. Trump lupauksissaan tähän mennessä. Nyt tähän melumallinnos pelleilyyn toivottavasti tulee muutosta. Kun kaikkein pessimistisimpään melumallinnokseen laitetaan 1 km lisää varmistusta, niin aletaan olla niillä luvuilla, ettei tarvitse muuttaa pois.
Tää Janne A taitaa olla omaa luokkaansa tietämyksessä. Ei taida myllyä löytyä takapihalta tai alle 2km päästä. Olisi erilaiset mielipiteet. Toisilla on tietoa. Mieti Janne, jos joku kävisi yöllä laittamassa betonimyllyn takapihallesi päälle klo 21-08 aikana satunnaisesti 2-30 kertaa yössä, vain 10 sekuntia kerrallan. Hyvin varmaan nukuttaisi… ; )
Ps. infraääni on siis eri asia, kuin kuultava melu, josta kerroin
Tässä keskustelussa on kiinnitetty huomiota hirveesti valtionneuvoston tutkimuksessa tehdyistä melumittauksista asunnoissa joissa mittauksia on tehty 300 päivän ajan. Nämä melumittaukset eivät todellakaan ole luotettavia vaikkakin sentään rajuja sallittujen meluarvojen ylituksiä todetiinkin. Totuus voi olla todellisuudessa viellä hurjempia nimittäin nyt on selvinnyt, että tuulivoimaloita on helppo muuttaa vähemmän tuottaviksi asentamalla melumoodi päälle kääntämällä siipien kulmaa loivemmaksi ja hiukan tuulesta poispäin. Tämä aiheuttaa sen, että myllyt pyörivät normaali nopeudella mutta siivet eivät joudu rasitukselle koska niihin ei kohdistu tuulen aiheuttamaa painetta tarkoituksella säädetyn siipikulman takia. Näin ollen saadaan siivistä lähtevää äänen painetta piennemmäksi. Tästä toimenpiteestä johtuen on pyydetty selvitystä tuulivoima yhtiöiltä myllyjen tuottaman sähkön tuotato määriä tietyltä ajanjaksolta, mylly yhtiöt kieltäytyvät antamasta näitä tietoja vedoten liikesalaisuuteen. Totuus on jo maalaisjärjellä kerrottavissa aivan muutaa. Todellisuudessa tällätavalla manipuloitiin todellisia tuulivoimaloiden melupäästöjä.
On läöytynyt .kanadsta tieto ,mitä sairauksia tulee Ihmisille tuulivoimaloista. Erittäin tärkeä