THL:n tuore infraääni tutkimus

25.4.2020

Olen jo aiemmin puhunut, täysin aiheesta, tuulivoimaloiden korvalla kuultavasta haitallisesta bassomelusta ja infraäänen olen jättänyt pois puheista, koska sitä en ole riittävästi tutkinut tai oikeanlaista tutkimustietoa ei ole ollut saatavilla (tuulivoimaan liittyen).

Nyt THL:n tutkimus antaa juuri sitä tietoa, mitä odotinkin. Lähellä olevat tuulivoimalat muuttavat äänimaiseman maaseudulla kaupunkimaiseksi ainakin 1,5 km päässä voimaloista. 15 % alle 2,5 km päässä asuvista on kokenut saaneensa tuulivoimaloiden rakennuksen jälkeen erilaisia haitallisia oireita, joista yleisin on ollut päänsärky.

Nukkuminen on ihmisille yksilöllinen asia ja hyvä uni auttaa pysymään sekä fyysisesti ja psyykkisesti terveenä. Jos hyvän unen mahdollisuus viedään sillä, että välillä tuulivoimaloista kuuluu ”möyrähdyksiä” ja muita selkeästi ympäristöstä erottuvia ääniä, niin viedään mahdollisuus terveelliseen asuinympäristöön. Jos nukkuminen ei ole mahdollista, alkavat stressihormonit ”syömään” elimistöä. Minusta tämä on täysin loogista.

Thl:n tutkimuksessa todettiin, että ”Äänenpainetason ja merkityksellisen sykinnän lisäys puolestaan lisäsivät kuuluvan äänen häiritsevyyttä”! Eli näiden äänien on todettu häiritsevän lähellä asuvia ihmisiä, mutta esimerkiksi melumallinnoksissa tätä ei oteta huomiooon. Nukkuminen huononee ja stressitasot nousevat ja fyysiset oireet alkavat.

Itse asun kaupunkialueella ja ainakin arkisin talon yli lentää nouseva lentokone. Tämä tapahtuu aina samalla tavoin, tiedän äänen kestävän hetken, välillä herään siihen välillä en. Jos tuulivoimala pitää samankaltaista ääntä, vaikka hiljaisempaa, mutta kun ääneen havahtuu, niin tuulivoimalan aiheuttamana se voi tulla uudelleen kymmeniä kertoja tai sitten ei. Se voi alkaa uudelleen, kun luulee sen loppuneen. Itse en kyseisessä tilanteessa pystyisi nukkumaan, koska melu voi alkaa hetken kuluttua uudelleen ja tuulisena yönä, kun tuulen suunta vaihtelee, niin ääniä tulee varmasti, tuulen puuskaisuus aiheuttaa saman.

Kesäinen pinta-inversio saa korkealta voimalasta tulevat äänet kuulumaan erityisen voimakkaana, kun maanpinnassa on hiljaista. Tuulivoima väki on selittänyt, että ”aina kun tuulee kovaa, niin voimalan äänet peittyvä tuulen ääniin”. Tässä tapauksessa se ei mene niin.

THL:n tutkimus suoritettiin tekemällä ”Kuuntelukoe, jossa osallistuville esitettiin pitkäaikaismittauksissa tallennettua, myös infraääntä sisältävää tuulivoimaloiden ääntä”! Eli ei oltu ihmisten kotona todellisessa tilanteessa, vaan testiympäristössä. Jos infraääni ei olekaan se (pahin) ongelma, vaan matalataajuinen ääni, joka todellakin resonoi sopivissa materiaaleissa ja voi myös kuulua sisätiloissa eri tavalla kuin ulkona. Juuri ja juuri joidenkin kuulollakin havaitsemaa ääntä, jonka sitten osa tuntee muulla tavoin kehossaan. Tätä ei tutkittu lainkaan…

Olen ollut työpaikalla, jossa kaikki puhuivat eräänä aamuna, että olo on ahdistunut ja ikäänkuin jokin painostaa koko ajan. Lähes kaikilla oli sama kokemus. Ruokatunnilla ongelma selvisi, kävelimme parin sadan metrin päässä olevan uuden työmaan ohi jossa oli junttauskone ja lähempänä kuulimme äänen ja yhdistimme sen ahdistavaan tunnetilaan. Kun junttaus loppui, loppui ikävä tunnelmakin työpaikalla. Sisällä emme havainneet junttauksen ääntä, mutta havaitsimme sen kehossamme erittäin epämiellyttävänä.

Tohtori