Lukijalta: Lisää vihreitä valheita

28.2.2020

Lehdissä on ollut paljon kirjoituksia Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kuntakohtaisista luokituksista kuntien aiheuttamien päästöjen suhteen. Kirjoituksissa hehkutetaan Simon päästöjen pienuutta, joka on saatu aikaan rakentamalla paljon tuulivoimaa.
Tuulivoiman mukaan ottaminen päästöjen kuntaluokituksiin vie pohjan pois Syke:n selvitykseltä. Keskus syyllistyy karkeisiin virhearviointeihin ja olettamuksiin, joille ei löydy mitään tilastollisia tai laskennallisia perusteita. Näiden virhearviointien vuoksi selvityksen vaikutukset kunnissa tulevat olemaan negatiiviset.

Pitää muistaa, että Suomen tuulivoimarakentaminen ei vähennä Suomen päästöjä yhtään ainoata grammaa. Tuulivoiman säätövoima on kotimainen vesivoima ja Ruotsista ostettu vesi- ja ydinvoima. Vihreä sähkö korvaa vihreän sähkön. Kun tuulee ja myllyt pyörivät, käytetään vähemmän omaa vesivoimaa ja ostetaan vähemmän ruotsalaista tuontisähköä, eikä tässä välissä tapahdu päästöjen vähennyksiä yhtään. Sama asia voidaan todeta myös energiatilastoista niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Kun Suomen päästöt eivät tuulivoiman käytön vuoksi vähene, eivät vähene myöskään Simon päästöt – päinvastoin ne voivat lisääntyä. Kunnat, jotka ovat rakentaneet paljon tuulivoimaa, luulottelevat nyt, että he ovat tuulivoiman avulla jo omat päästöjen vähennysvelvoitteet hoitaneet, eivätkä todennäköisesti tee enää mitään kuntakohtaisten päästöjensä vähentämiseksi. Tuulivoiman mukaan ottaminen kuntien päästöluokituksiin toimiikin kuntia passivoimana elementtinä.

Syke:n väärät luokittelumenetelmät perustuvat Suomen tuulivoimayhdistyksen väärään propagandaan. Se tekee jatkuvasti vääriä laskelmia tuulivoiman hyödyistä väittämällä valheellisesti, että tuulivoima vähentää tehonsa verran fossiilista energia, mitä se ei takuuvarmasti Suomessa tee. Valheelliset väittämät ovat siirtyneet sellaisenaan tuulivoimaprojektien yva-selostuksiin.

On käsittämätöntä, miksi viranomaiset eivät puutu tällaiseen, ratkaisevassa asemassa olevaan väärään ja valheelliseen tiedottamiseen. Täysin yli ymmärryksen menee se, että myös Syke levittää selvityksissään tätä valhepropagandaa. Tämä on vihreä valhe.

Jaakko Ojaniemi


Mielipidekirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 26.02.2020 (maksumuurin takana).