Kolumni: Älä päästä kaavaa etenemään

26.1.2020

Saksassa ihmiset ovat pakon edessä aktivoituneet.

He olisivat varmasti halunneet elää rauhassa kodeissaan, mutta tuulivoiman rakentaminen maahan on pakottanut ihmiset suojelemaan itseään.

Vaikka tuulivoiman rakentamista sen vähäpäästöisyydellä perustellaan, ovat saksalaisten CO2-päästöt kuitenkin jatkuvasti vain kasvaneet (Eurostat-tilasto).

Nyt elinympäristöään ja kotejaan suojelevien tavallisten kansalaisten työ on alkanut tuottaa tulosta. Saksan kansallisen yleisradion mukaan ympäristöministeriö on lopulta myöntänyt, että tuulivoimaloiden tuottama infraääni aiheuttaa terveysvaurioita. Infraääni vaikuttaa mm. autonomiseen hermostoon ja sydämen toimintaan.

SUOMESSAKIN tuulivoiman alueillaan sallineissa kunnissa on jo nähty, että ongelmien ilmetessä ihmiset jäävät kärsimään haitat nahkoissaan ja pussissaan. Siinä on myös yksi selitys Perussuomalaisten kannatuksen nousuun.

Viime vuosina onkin myös meillä saanut ihmetellä sitä, että todellako meidän tarvitsee käydä läpi samanlainen polku kuin Saksassa, jotta heräisimme tähän asiaan ja jotta heräisimme arvostamaan itseämme, terveyttämme ja turvallista elinympäristöä?

NYT KUN Saksassa voimaloiden rakentaminen on tyssännyt ihmisten vastustukseen, on asiasta tullut entistäkin ajankohtaisempi meillä. Saksalaiset tuulivoimafirmat pyrkivät kiihtyvästi hankkimaan rakennushankkeita Suomesta.

Saksan ”tuonnista” tulee mieleen myös toisen maailmansodan aika, eikä se silloinkaan tainnut olla suomalaisten parhaaksi. Kyllä he ihan omia etujaan ajelivat Suomen maaperällä.

TUULIVOIMAN VIHREYS voidaan kyseenalaistaa monin perustein. Tuulivoimahankkeissa eri puolilla maata on muun muassa tullut esille piirteitä, jotka eivät täytä eettisyyden, avoimuuden tai kunnallisen itsehallinnon ihanteita. Toki tämä on tuonut näkyväksi sen, että asukkaiden itsehallintotapa ei olekaan itsestäänselvyys. Kunnallisessa itsehallinnossa ylintä valtaa käyttää valtuusto, jossa kunnan alueella asuvat ihmiset tekevät valintoja hyvinvointinsa ja alueen kehittämisen edistämiseksi.

KAIKELTA MUULTA politiikalta on kuitenkin pohja pois, ellemme huolehdi hyvinvointiamme ja elinvoimaamme tukevasta turvallisesta ympäristöstä. Valtuutettumme ja kansanedustajamme eivät saa tukea tällaisia ratkaisuja, jotka eriarvoistavat suomalaisia, vievät kuntalaisilta yhtäläisen oikeuden omaisuuden suojaan ja terveellisen elinympäristön.

Kalajoella on vastikään tehty päätös, jolla lisätuulivoimalle suunniteltu kaava hylättiin. Siellä lieneekin ympäristöystävällisenä markkinoidun tuulivoiman haitat asukkaille jo hyvin selvillä.

Herätään yhdessä rakentamaan turvallista ympäristöä, herätään tukemaan toistemme oikeutta terveelliseen elinympäristöön ja kodin suojaan.

Kestävä hyvä ei koskaan synny siten, että kuntalaisilta otetaan perustavimmat perusoikeudet pois ja elin- ja luonnonympäristön hallintaoikeus luovutetaan yrityksille.

 

Kirjoittaja on FT, vapaa kirjoittaja, hyvinvointivalmentaja.