Seinäjoellakin kärsitään tuulivoimaloiden haitoista

18.7.2019

Päivi Thesslund osui oikeaan ihmetellessään Ilkan yleisönosastolla kurikkalaisten jaksamista.

Tuulivoimaloiden haitat eivät rajoitu vain Kurikkaan. Haitoista kärsiviä on kaikissa tuulivoimakunnissa ja niiden naapurikunnissa. Seinäjokikaan ei enää ole säästynyt.

Lapuan tuulivoimaloiden matalataajuinen, korvinkuulumaton melu ja infraääni pommittavat Seinäjokea sopivalla tuulella Alakylää ja Törnävää myöten.

Nurmossa on asukkaita, jotka eivät kykene kodissaan nukkumaan Lapuan voimaloiden vuoksi.

Ilmajoen Santavuoren voimaloiden infraääni leviää mittausten mukaan ainakin Kärjenmäelle asti. Peräseinäjoen voimalat ovat vielä lähempänä.

Peräseinäjoelta, Kurikasta ja Ilmajoelta on muutettu pois tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi syksyllä 2018 tuulivoimamelun uusimpaan meluraporttiinsa yhtenä ympäristömelun aiheuttajana.

Ympäristömelun tiedetään aiheuttavan erilaisia korvaoireita, päänsärkyjä, verenpaineen heittelyä, sydän- ja verisuonitauteja sekä keskenmenoja.

Moni uni- ja nukahtamishäiriöistä tai muista oireista kärsivä ei osaa yhdistää ongelmiaan tuulivoimaloihin.

Kolmannes tuulivoimaloiden vaikutuspiirissä eli noin 20 km säteellä asuvista alkaa oireilla heti tai hyvin pian tuulivoimaloiden käynnistyttyä.

Osa tarvitsee muutaman vuoden altistuksen, ennen kuin oireilu alkaa, ja yksi kolmannes ei havaitse mitään oireita. Oireita kärsiviä on turha syyllistää.

Helppo keino selvittää, ovatko koetut oireet tuulivoimaloiden aiheuttamia, on se, että lähtee yöksi tai pariksi pois tuulivoima-alueelta paikkaan, josta on vähintään 50 kilometriä, mielellään 100 km lähimpiin voimaloihin.

Jos oireet siellä vähenevät tai katoavat ja uni palautuu normaaliksi, oireet johtuvat erittäin todennäköisesti tuulivoimaloista.

 

Leena Kurikka
Kurikka


Mielipidekirjoitus julkaistu sanomalehti Ilkassa 17.07.2019.