Kalajoella vastustetaan tuulivoimaa

13.12.2017

Kalajoki on tunnetusti ollut hyvinkin tuulivoima myönteinen pitäjä. Todisteena siitä on jo yli 60 voimalaa kaupungissa ja lisää on tulossa saman verran. Viimeisin tuulivoimakaava hyväksyttiin kaupungivaltuustossa 6.11.2017. Tosin vasta historiallisen, ensimmäisen äänestyksen jälkeen äänin 18-15. Mutta tämä on mielestäni selkeä signaali siitä, että kalajokiset alkavat olemaan täynnä tätä uusiutunutta energiaa. Kylän turulla ja toreilla on jo pitemmän aikaa puhuttu että eiköhän Kalajoki ole jo osuutensa näissä ilmastotalkoissa tehnyt. Valtuustoa varten kerättiin, niissä lähikylissä jonka keskelle viimeisin esittelyssä oleva 7 myllyn tuulivoima-alue on tulossa, nimiä 263 kappaletta ja netissä niitä kertyi yli 200. Nämä listat kun vedetiin yhteen ja verrattiin, lopputulokseksi saatiin noin 400 lähikylien asukasta, mökkiläistä, kotikuntalaista (vierailevat kotikunnassaan lomalla) jotka vastustavat hanketta. Luku on suuri. Mutta ei kuitenkaan riittävän suuri että valtuusto olisi toteuttanut lähidemokratiaa parhaimmillaan jättämättä kaavan hyväksymättä. Noh, eilen lähti postia hallinto-oikeuteen joten katsotaan kuinka tilanne etenee.

Mutta sen verran haluan ennustaa että tulevaisuudessa tuulivoimakaavat eivät taida olla niin suuressa myötätuulessa tässä pitäjässä kuin ne ovat tähän asti olleet.

Jenni Ekoluoma
Torvenkylän kyläyhdistyksen pj