Pakkastalvi edessä, lämmitys liian kallista

25.10.2015

Englannissa on viime viikkona seurattu mielenkiinnolla valtiovallan ja voimayhtiöiden välistä kiistaa sähkon hinnasta.
Taustalla on energian tukkuhinnan jyrkkä lasku. Sähkön tukkuhintaan on puolestaan vaikuttanut öljyn hinnan voimakas maailmanlaajuinen alamäki. Kaasun hinta on taas sidoksissa öljyn hintaan. Sekä kaasu että sähkö ovat brittiasuntojen lämmityksessä tärkeitä.

Sekä energiaministeri Amber Rudd että maan kilpailuvirasto ovat vaatineet, että tukkuhinnan laskun tulee näkyä myös tavallisen kuluttajan sähkölaskussa. Niin ei nyt ole. Ministeri Rudd on lähettänyt kuudelle maan suurimmalle voimayhtiölle asiasta kirjeen, mutta yksikään yhtiö ei ole siihen vastannut eikä ole ottanut muutenkaan yhteyttä lähettäjään.

Yhtiöt ovat kieltäytyneet laskemasta hintoja vaikka tukkuhintojen pudotus on ollut jopa 26 prosentin luokkaa. Viiteen vuoteen nuo hinnat eivät ole olleet näin alhaalla. Samalla kuuden suuren voimayhtiön (British Gas, SSE, Npower, Eon, EDF ja Scottish Power) voitot ovat kasvaneet.

Sopassa on mukana voimakas lisämauste: säätieteilijät kertovat edessä olevan niin ankaran pakkastalven ettei sellaista ole koettu viiteenkymmeneen vuoteen. Englannin lehdet korostavat nyt, että pienituloisilla, työttömillä, vanhuksilla ja eläkeläisillä on talvikuukausina edessä vaikeat ajat ja vaikea valinta: ”heating or eating” – käyttääkö rahat ruokaan vai lämmitykseen.

Ennen viime kevään parlamenttivaaleja yhtiöt puolustautuivat toteamalla, että koska työväenpuolue oli uhannut energian hintojen jäädyttämisellä, yhtiöt eivät ryhtyneet hintoja laskemaan. Vaarana olisi ollut ajautua hintatasolle, johon yhtiöillä ei olisi varaa. Vaaleissa työväenpuolue äänestettiin sivuun ja ajatus jäädyttämisestä haudattiin. Silti suuret yhtiöt eivät laskeneet hintojaan.

Vaikka hallituksen keinot ovat melko vähissä, niin ministeri Rudd on ilmoittanut jatkavansa energiajättien pommittamista: ”Juuri nyt, ennen pakkasten tuloa yhtiöitten on taivuttava hallituksen ja kuluttajien kasvavaan painostukseen ja laskettava hintoja. Minun ensisijaisiin tehtäviini kuuluu pitää sähkön hinta kotitalouksille ja liikelaitosille niin alhaisena kuin mahdollista.”

Vain British Gas -yhtiö ilmoitti laskevansa kaasun kuluttajahintaa viisi prosenttia – tavallisen kuluttajan laskussa se tekee vain 35 puntaa (n.50 euroa) vuodessa.
Kaikki muut energiayhtiöt ja niiden kattojärjestö ilmoittivat, että asia on tavallisen kuluttajan käsissä; jos kuluttaja haluaa vaihtaa halvempaan sähköön, on se hänen valintansa.
Tällaisen valinnan mahdollisuus ei aina ole kuitenkaan todellinen.

Esko Salmela
Taalintehdas