Teollinen tuulivoima metsässä – yhteisön etu?

24.3.2015

Oulaisten seurakunnan, Elimäen virolaisen kanttorin, Oulaisten kaupungin ja saksalaisen wpd:n puuhaaman Maaselänkankaan tuulivoimahankkeen esittelytilaisuudessa yli vuosi sitten Oulaisten kaupungin tekninen johtaja totesi kyseessä olevan asian, jossa yhteisön etu ylittää yksilön edun.

Ovatko suomalaisen yhteisön ja suomalaisen yksilön etu kyseisessä asiassa edes ristiriidassa keskenään? Kysymys avautui uudesta näkökulmasta, kun tutustuin verkkoyhtiöni Elenian nettisivuilla (http://www.elenia.fi/aina) omakotitalomme sähkönkulutukseen.

Maailman teknistä kehitystä hiljalleen seuraten 25 vuotta vanhan suorasähkölämmitteisen omakotitalomme sähkön kulutus oli vuoden 2014 lopussa laskenut kolmasosaan vastaavan kokoisen uuden omakotitalon sähkönkulutuksesta. Elenian sivuston mukaan tämän vuoden kulutus painuu viidesosaan vertailuryhmän kulutuksesta. Eikö tuollainen ole myös yhteisön etu?

On mielenkiintoista selvitellä edelleen, kuinka paljon pientalossa voi omin toimin järkevöittää energian käyttöä ja tuottamista niin, että asumismukavuus ei kärsi, ympäristö ei häiriinny ja syntyneet kustannukset maksavat itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa ilman yhteiskunnan tukia. Maailma on muuttunut niin, että maaseudun mieskin voi jopa aamupuuroa keittäessään toimia sekä sähkön tuottajana että kuluttajana. Eikö tuollainen ole myös yhteisön etu?

Edellisten kappaleiden perusteella lienee selvä, että pienkiinteistöihin ulkopuolelta tuleva sähkön tarve romahtaa lähivuosina. Ei suomalainen yhteisö tarvitse asutuksen kainalometsiin kuokkavieraan tavoin tunkeutuvaa teollisuustuulivoimaa ympäristötuhoineen? Mikä on kunnan ja seurakunnan into saksalaiseen energiauskonpuhdistukseen? Taskumme saksalaiset kyllä puhdistavat Pekkarisen(kesk) talouspoliittisella neronleimauksella, vaikka joutuvat rakentamaan krusifiksinsa 230m korkeiksi Euroopan vähätuulisimmalla alueella. Onko rahansiirto Saksaan suomalaisen yhteisön etu?

Lie ollut rajuna jatkuva ahneuden myrskytuuli, joka pyöräytti Oulaisten seurakunnan kirkonherrojen luontosuhteen päälaelleen. Edellisten herrojen vanavedessä ripustin luonnonsuojelun nimissä linnunpönttöjä metsiin. Nyt kirkonherrat pyrkivät kaikin voimin pirstomaan metsät meluavaksi teollisuusalueeksi, joka tuhoaa jopa EU-direktiivin suojaamat metson soidinpaikat ja lähiasukkaiden yöunet. Tuoko on yhteisön etu?

Minulle metsiin ripoteltu sattumasähköä tuottava teollisuustuurivoima on entistä varmemmin vain huulivoimaa, jonka hyötykäyttö kuuluu koomikoille, ei edes varteenotettaville poliitikoille. Onneksi vaalit ovat lähellä ja persujen perässä yhä useampi puolue on lopettamassa monessa mielessä katastrofiksi osoittautuneen tuulivoiman syöttötariffituen.

Pentti Vikström
matematiikan lehtori
Oulainen