Irlantilainen tuulivoimatarina

24.11.2014

Kaikkialla maailmassa missä vain rakennetaan tuulivoimaa, on noussut ”vastarintaliikkeitä”, tuulivoimaan kriittisesti suhtautuvia ryhmittymiä. Useimmilla niistä on oma nettisivu. Toisaalla on myös sellaisia sivustoja kuin ”No wind turbines”, johon kuka hyvänsä mistä päin maailmaa tahansa voi kirjoittaa tuulivoimaloitten aiheuttamista haitoista.

Kun voimaloitten haitat ovat kaikkialla samanlaisia, niin on hyvä kuulla mitä ihmisillä on tällä ”No wind turbines” -sivustolla sanottavanaan. Lainaan tähän yhden, irlantilaisen Michael Keanen lähettämän tekstin.

”Asuimme kaksi vuotta omakotitalossa, 700 metrin etäisyydellä oli kaksi 100 metrin korkuista Enercon 2.3Mw tuulivoimalaa. Kun ne sinne ilmestyivät, niin pahinta meistä oli se, että ne pilasivat koko maiseman.
Mutta muutaman päivän kuluttua niiden pystytyksestä taloon tunkeutui ääni, se muistutti rakennusta kiertävää lentokonetta, joka ei koskaan laskeutunut.

Lisäsimme talon seiniin ja ullakolle eristekerroksen ja asensimme ikkunoihin kahdet lasit. Tämä auttoi korkeataajuisen melun torjumisessa, mutta lisävaivaksi jäi matalataajuinen melu ja infraääni.
Siitä alkoi kahden vuoden piina, melu esti sekä minua että vaimoani Dorothya saamasta säännöllistä, kunnon unta. Kahden vuoden kuluttua meissä molemmissa todettiin paha univelka.

Infraääni on alle 20 hertzin sijoittuvaa melua johon aivot reagoivat ja joka voi keskeyttää pitkin yötä niin sanotun REM-unen (yksi unen vaihe, jonka aikana tapahtuu suurin osa unien näkemisestä), heräät paniikissa ja haluat juosta pakoon tai käyttäytyä väkivaltaisesti. Meille määrättiin lääkkeitä unettomuuteen ja levottomuuden tunteeseen. Kolme lääkäriä suositteli meille muuttamista muualle. Pois omasta kodistamme.
Muutimme Roscommonin talosta elokuussa viime vuonna ja asumme nyt Leitrimin kreivikunnassa.

Kaikki pahan päivän varalle tehdyt säästöt on käytetty uuteen kotiin ja Roscommonin talo on tyhjä ja myymättä. Sen hinta on pudonnut 60% verrattuna hintaan ennen tuulimyllyjä.
Toivon ettei kukaan muu joutuisi kärsimään tällaista. Kerron tämän kaiken jotta muutkin saisivat tietoa tuulivoimalaitosten aiheuttamista todellisista haitoista terveydelle.”

Tuulivoimalat ovat samoja sekä Suomessa että Englannissa. Eikä ihmisissäkään ole juuri eroa.

Esko Salmela
Taalintehdas