Kahdeksan rohkeaa vastaan tuulivoimayhtiö

6.10.2014

Pohjanmaalla, Uusikaarlepyyssä, koettiin loppukesästä tuulivoimanäytelmä, jossa oli kaikki jännityskappaleen ainekset.
Mukana on konnia ja sankareita, rahaa ja ahneutta. Näytelmä on vielä kesken. Seuraavassa tähän mennessä tapahtunut.

I NÄYTÖS
Uusikaarlepyyn kaupunginvaltuuston istunto Topeliuksenpuistikon virastotalossa kesäkuun viidentenä kello 19.00. Puheenjohtajana Bo Kronqvist. Esityslistan viimeisenä asiana OX2-yhtiön yhdeksän voimalan Kröpulnin tuulivoima-alueen osayleiskaavan käsittely.
Valtuustossa on 27 valtuutettua: RKP 20, SDP 5, kristilliset 1 ja keskusta 1.
Yksityisiltä maanomistajilta on tullut useita huomautuksia kaavaa vastaan. Lisäksi lukuisa joukko Monäsin asukkaita on allekirjoittanut oman huomautuksensa. Terveystarkastusvirasto esittää (10 x napakorkeus) suojavyöhykettä asutuksen suuntaan.
Ennen päätöstä valtuuston 1. Varapuheenjohtaja Elli Flén poistuu kokoushuoneesta. Hän toimii myös tuulivoimayhtiö OX2:n konsulttina ja on siten jäävi.
Kaava hyväksytään äänin 23 puolesta, 2 vastaan, 1 tyhjää. Vastaan äänestivät RKP:n Jan-Erik Frostdahl ja Vald-Erik Granlund.

II NÄYTÖS
Paul Stormoen, tuulivoimalayhtiö OX2:n toimitusjohtaja on harmissaan. Töitä ei voida aloittaa Kröpulnin työmaalla. Kaavasta on tehty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Valittajina on kahdeksan kuntalaista, joista kuusi Monäsistä, yksi Hirvlaxista ja yksi Mustasaarelta.
Valittajat katsovat, että mahdollisen tulevan tuulivoima-alueen laajentamisen vuoksi ympäristövaikutukset olisi selvitettävä. Edellleen olisi selvitettävä mitä varjostus, melu ja välke vaikuttavat eläimiin alueen turkistiloilla ja mitä vaikutuksia voimaloilla on alueen maisemakuvaan. He esittävät kaavan hylkäämistä.

Tässä vaiheessa tuulivoimayhtiö OX2 käyttää toiseksi viimeisen korttinsa. Se lupaa kullekin valittajalle 20 000 euroa jos valitus vedetään takaisin.
Valittajat kieltäytyvät.
Paul Stormoenilla on vielä yksi, viimeinen kortti jäljellä ja hän päättää lyödä sen pöytään. Koolle kutsutaan keskiviikkoiltana kuudes elokuuta Kantlaxin, Hirvlaxin ja Monäsin kylien asukkaat. Myös kahdeksan valituksen allekirjoittajaa on saanut kutsun. He eivät tule paikalle.
Heti kokouksen aluksi Paul Stormoen muistuttaa, että yhtiö on jo aikaisemmin luvannut maksaa ”som bygdepengar” kylien käyttöön yhteensä 25 vuoden ajan 4 500 euroa vuodessa. Lisäksi 80 maanomistajaa saa yhteensä vuokratuloja vuodessa 300 000 ja kunta verotuloina 100 000 vuodessa. Ei tässä pikkurahoilla pelata.
Asukkaita Hirvlaxissa on 91, Monäsissa 214 ja Kantlaxissa 155.
Salissa istuu heistä viitisenkymmentä, suuri osa jäyhiä pohjalaisia talonpoikia. Joukossa muutama nainen.
Johtaja Stormoen on käärinyt kesäpaitansa hihat ylös, hän seisoo ja nojaa molemmin käsi yleisön edessä olevaan pöytään. Pöydällä on nippu papereita, avattu sylimikro ja ruudulla tekstiä ja numeroita. Hän pitää puheen, puheensa lopussa luovan tauon ja pamauttaa sitten kuuluvalla äänellä:
”Jos saatte valittajat vetämään valituksensa pois, niin yhtiö lupaa Hirvlaxin, Monäsin ja Kantlaxin kylille yhteensä…” hän pitää pienen tauon ja salissa on hiirenhiljaista… ”…KOLMESATAAVIISIKYMMENTÄTUHATTA EUROA!”
Viisikymmenpäinen yleisö on hetken hiljaa. Sitten käy kohahdus ja huoneen täyttävät raikuvat kättentaputukset. Vanhemmat kuulijat laskevat nopeasti mielessään; sehän on yli kaksi miljoonaa vanhaa markkaa!

III NÄYTÖS
OX2 ei ole mikä tahansa yhtiö. Sen pääkonttori on Ruotsissa ja tuulivoimahankkeita sillä on Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Yhtiön Suomen tuulivoimahankkeita on kaikkiaan kaksikymmentä. Tosin missään näistä suomalasista ei vielä pyöri ainutkaan roottori.
Tarjouksen ehtona on, että valitus vedetään pois elokuun aikana, että työt päästään aloittamaan syyskuussa. Silloin yhtiö saa syöttötariffin muodossa rahaa puoli miljoonaa ja siitä kylien osuus on 350 000 (eli 761 euroa per asukas).
Yleisö on innostunutta: ”Kiitos valittajien, voimme nyt saada paljon rahaa.” ”Summa kyllä tuoksahtaa lahjonnalta, paras on ratkaista asia oikeudessa.” ”Kylistä on viety kaikki palvelut. Näillä rahoilla voimme panostaa johonkin hyvään tuulivoiman lisäksi.” ”Näillä rahoilla voimme korjata monta huonoa tietä.” ”Annetaan valittajille aikaa. Heillä on mahdollisuus välttää se että oikeusistuin jyrää heidät alleen. Sen sijaan he voivat hyödyttää koko aluetta.”
Kokous valitsee neljä miestä neuvottelemaan valittajien kanssa. Ryhmään kuuluu myös kaupunginjohtaja Gösta Willman.
Lehdissä todetaan, että vetämällä valituksen pois valittajista tulee sankareita.

IV NÄYTÖS
Osa kylien asukkaista on tyrmistynyt. ”Lahjus on lahjus käytetäänpä siitä mitä nimitystä hyvänsä. Jos porsaan huulet saavat huulipunan, näkevät kaikki silti, että se on porsas.”
”Kummallista ettei poliisi puutu asiaan.” ”Uskomaton soppa pikkukaupungissa.” ”Tässä yritetään jyräta matalaksi perusoikeuksia ja perusarvoja.”
Elli Flén, valtuuston 1.varapuheenjohtaja ja toisessa roolissaan OX2-yhtiölle töitä tekevä neuvonantaja, vetoaa julkisessa kirjoituksessaan valituksen kahdeksaan allekirjoittajaan jotta nämä vetäisivät pois valituksensa. OX2 -konsulttina hän kirjoittaa: ”Syöttötariffi on olemassa, miksi emme sitä käyttäisi? OX2 on asiakas jonka toiminnan ja eettiset tavoitteet voin täysin hyväksyä.”
Samalla Elli Flén puolustaa kaksoisrooliaan valtuuston varapuheen-johtajana ja toisaalta OX2-yhtiön konsulttina.
”Pitäisikö kuntalaisten edustus jättää Espanjassa asuville eläkeläisille”, hän kysyy.
Myös monet kolmen kylän asukkaat ovat vihaisia kun valittajat eivät taivu. Kahdeksan allekirjoittajan puhelimet ovat kuumina, heitä ei kyläkaupassa hyvällä silmällä katsota. Kylissä on vain ystäviä ja vihollisia, siinä välissä on paha olla puolueeton.
Muutamassa päivässä kaikki muuttuu. Pieni, äsken rauhallinen yhteisö, on nyt jakautunut kahteen toisiaan kyräilevään leiriin. Anita Sjöberg, yksi allekirjoittajista, seisoo valkoinen ostoskassi kädessään Monäsin kyläkaupan ulkopuolella. Muita asiakkaita ei näy. ”En halua, että he (lapset ja lapsenlapset) muutaman vuosikymmenen kuluttua syyttävät meitä ja ajattelevat, että ´miksi he eivät tehneet jotakin silloin, kun näitä suunniteltiin?´”

Paineen ja uhkausten alla taipuu ensimmäisenä yksi allekirjoittajista. Tuula Wiik. Hän ottaa nimensä pois valituksesta ja kertoo 16.elokuuta Vasabladet-lehdessä avoimesti:
”Minua parjattiin, uhkailtiin ja syyt allekirjoitukseeni asetettiin kyseenalaisiksi. Minulle sanottiin, että Monäsin kaupan apulaisena olen virallinen henkilö eikä minulla saa siksi olla omaa mielipidettä.
Se on muka minun vikani, jos rahat jäävät saamatta ja kauppa joudutaan sulkemaan.”
Monäsboden on juuri se kyläkauppa, jossa kyläläiset tapaavat toisensa. Ystävät ja viholliset.
”Joku soitti kaupan johtajalle ja vaati erottamistani. Ei tuntunut hyvältä, että menettäisin mielipiteeni vuoksi työni.”
Vasta sitten, kun Tuula Wiik kuulee, että paikakunnalla aiotaan julistaa hänen poikansa vastikää aloittanut yritys saartoon, hän antaa periksi.
Voimaloita puoltaneet vaikuttajat pelästyvät sitä henkistä sisällissotaa joka kunnassa riehuu.
Gösta Willman, kaupunginjohtaja, sanoo että ”vain tuomioistuin voi päättää kenellä on valitusoikeus ja kenellä ei.”
Elli Flén, valtuuston 1.varapuheenjohtaja ja OX2-yhtiön konsultti sanoutuu irti kaikesta uhkailusta ja ilkeyksistä.
Patrik Holm, tuulivoimarakentajia edustavan ruotsinkielisen Vindkraftföreningen -yhdistyksen toimitusjohtaja sanoo vastustavansa OX2-yhtiön tarjoamia lahjuksia. Samaan hengenvetoon hän sanoo, että on sen sijaan myönteistä tarjota läheiselle alueelle seuturahan muodossa avustusta.
Paul Stormoen, OX2 -yhtiön toimitusjohtaja, ilmoittaa henkilökohtaisesti yhdelle allekirjoittajista, Tage Neumannille, että yhtiö sanoutuu niinikään irti Vasabladetissa kuvatuista uhkailuista.
Stormoen sanoo nyt valittajille yhtiön tarjoamista rahoista: ”Vaikka se oli laillista, niin se oli tyhmää.”

V NÄYTÖS
Elokuun puolivälissä kutsutaan allekirjoittajat neuvotteluun kaupunginjohtaja Gösta Willmanin johtaman välittäjäryhmän kanssa. Tätä neuvottelua ei kuitenkaan pidetä.
Valituksen allekirjoittajat ilmoittavat, ettei mitään neuvotteluja käydä. Tage Neuman, yksi allekirjoittajista, sanoo että aikomus joutua ”kylätuomioistuimen” eteen nöyryytettäväksi ja uhkailu, jonka kohteeksi Tuula Wik on joutunut, saivat allekirjoittajat tekemään tämän päätöksen.
OX2 katsoo, että kaikki tarjoukset rahasta peruuntuvat. Yhtiö jää odottamaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä.
Päätöstä odottavat yhä myös kolmen kylän asukkaat ja seitsemän jäljellä olevaa allekirjoittajaa.
………………..
Tämän näytelmän henkilöillä ja paikoilla ei ole mitään tekemistä mielikuvituksen kanssa ja mikäli joku tässä näytelmässä mainittu henkilö tuntee nimen tai muun tuntomerkin perusteella itsensä, niin ei ole mitään mahdollisuutta, että näin tunnistettua henkilöä ei olisi olemassa tai että henkilö olisi tarinaan keksitty. Tarinan kokoaja mainitsee tämän erehdysten välttämiseksi.

Esko Salmela (kokoaja)
Taalintehdas

 

(TV-KY: lisätty linkit lehtiartikkeleihin, joihin kirjoituksessa viitataan 1 2 3 4 5 6)