Pitääkö meidän maksaa venäläisten sähkölaskuja

24.9.2014

Energiateollisuus ry:n sähkökaupan asiantuntija Petteri Haveri kirjoittaa tänään (24.9.14) Helsingin Sanomien mielipidesivulla Suomen ja Venäjän sähkökaupasta.
Vaikka Suomesta ei Venäjälle nyt voidakaan viedä sähköä, niin Haveri hahmottaa läheistä tulevaisuudenkuvaa, jossa Suomi vie sähköä itärajan toiselle puolelle.
Hän kirjoittaa näin: ”On myös omituista ajatella, että sähkönvienti rajautuisi vain ydinsähköön. Suurempi hyöty saadaan sähkönsiirrosta naapurimaihin tuulisina ja aurinkoisina päivinä, jolloin Pohjolassa sähköntuotanto on usein kulutusta suurempaa. Todennäköisimmin vietäisiin siis tuulisähköä kuin ydinsähköä.”
Maksaisiko Venäjä todellakin kalliista tuulivoimasähköstä sen todelliset tuotantokustannukset? Siis kaksin-kolminkertaisen hinnan? Ei varmasti maksaisi. Jos siis Suomessa tai muualla Pohjolassa tuotettua tuulivoimasähköä myydään Venäjälle, maksavat suomalaiset veronmaksajat suoraa tukea sille sähkölle, jota venäläiset kuluttavat.
Yksinkertainen laskupääni ei saa tähän mitään järkeä. Tanskassa tuotetaan öisin liikaa tuulisähköä ja ylijäämä myydään alennuksella Norjaan ja Ruotsiin. Se on niin kannattavaa, että norjalaiset ja ruotsalaiset sulkevat vesivoimalaitostensa sähköhanat ja käyttävät viisaasti alennettua sähköä tanskalaisten veronmaksajien kustannuksella. Tanskassa sähkö onkin Euroopan kalleinta.
Tähänkö suomalainen energiateollisuus pyrkii?

Esko Salmela
Taalintehdas