Osuuskaupan ilmastoteko palkitaan ruhtinaallisesti

6.7.2014

Suomen Lions -liitto, joka jostakin syystä on äkkiä kääntynyt tuulivoiman kritiikittömäksi suosijaksi, järjesti kesäkuun alussa Porissa avoimen tuulivoimaseminaarin. Seminaari oli avoin kaikille muille paitsi luennoitsijoille. Puhujina nimittäin esiintyi valittu tuulivoiman suosijoiden ”eliitti”: Ministeri Lauri Tarasti, johtaja Toni Sulameri Hyötytuuli Oy:stä, johtaja Mikko Halonen tuulivoimayhtiö S-Voima Oy:stä ja tietysti johtaja Anni Mikkonen rakentajien Tuulivoimayhdistyksestä. Keskustelua ei käyty – ei ainakaan ohjelman mukaan.

Tuo S-Voima Oy – osuusliike SOK:n tytäryhtiö – on mielenkiintoinen ja on varmaankin hyvin tuottava yritys. Kauppalehden tiedon vuodelta 2012 mukaan yhtiön liikevaihto oli 47 495 000 euroa. Osakepääoma oli 2 875 euroa.

Lionsien seminaarissa S-Voiman Mikko Halonen kehui ylpeänä S-ryhmän ympäristötekoja: Tuuliwatin tuottamasta puhtaasta energiasta S-ryhmä käyttää itse puolet.
Seminaarin jälkeen vieraaksi livahtanut meille tuttu Hannu Aro kysyi, miten tuo oman energian hyödyntäminen käytännössä tapahtuu. Selvisi, että kaikki meneekin Fortumin verkkoon ja valtio maksaa lupauksensa mukaan siitä syöttötariffin mukaisen hinnan. Tämä syöttötariffihinta on nyt 105,3 euroa/MWh.

Itse tarvitsemansa sähkön S-ryhmä taas ostaa markkinahintaan, joka ihan vain vertailun vuoksi oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 35,24 euroa. Ne eurot, jotka mahtuvat noiden 35 ja 105 euron väliin ovat niitä euroja, jotka tavallinen veronmaksaja – yksinhuoltajat ja eläkeläiset mukaan luettuna – lahjoittaa kiitollisena ilmastoa näin puhdistavalle osuuskaupalle. Ympäristöteot ovat nykyisin ihan rahassakin laskettuna kultakaivoksia. Siksi sadat myllyt Suomessakin jauhavat parhaillaan – jos tuulee – ”puhdasta” energiaa ja sen ohessa runsaasti puhdasta rahaa.
Tuulivoimayhtiöt ovat todenneet, ettei veronmaksajien kauan tarvitse tukea tuulivoimaa. Energian hinta kuulemma nousee niin, ettei tukea tarvitse. Niin on käynyt mm Saksassa ja Tanskassa. Ne ovat johtavia tuulivoiman maita. Niissä on myös niin kallis sähkö, ettei tuhansilla perheillä ole siihen varaa.

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä saa olla ylpeä energiajohtajastaan, joka ansaitsisi kyllä kunnon bonuksen ahkeruudestaan.
Tosin ahkerampikin voisi olla. Kaikesta maassa tuotetusta sähköstä tuulivoimalla saadaan noin yksi prosentti. Mutta kaikista uusiutuvan energian tukirahoista tuulivoima lohkaisee 40 prosenttia.

Esko Salmela
Taalintehdas