”Ei kehitystä muutama intomielinen vastustaja pysäytä”

29.7.2014

Suomen tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja ja TuuliWatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen linjaa tuulivoimateollisuuden lähiaikojen tavoitteita värikkäällä tavalla ”Tuulen Ystävissä”.

Kyllä Suomeen muutama tuhat voimalaa mahtuu helposti, onhan niitä Saksassakin yli 20.000 ja lisää rakennetaan, ei kehitystä muutama intomielinen vastustaja onneksi pysäytä. Ei niiden tarvitsekaan joka hetki sähköä tuottaa..”

STY:n jäsenyrityksille on luvassa yli kahden miljardin euron veronmaksajien kustantama tukipotti seuraavan 10-15 vuoden aikana. Tuki kattaa nimellisteholtaan 2500 MW:n edestä rakennettuja tuulivoimaloita, noin 800 – 900 teollisuusturbiinia. Koska suunnittelupöydällä on jo yli 13 000 MW:n edestä tuulivoimaloita, on STY aloittanut lobbauksen tuen kaksin- tai kolminkertaistamiseksi. ”Muutama tuhat tuulivoimalaa” on julkilausuttu tavoite. Jari Suominen väittää, että tukieuro tulee kymmenkertaisena takaisin. Jos Suomisen väite pitäisi paikkaansa, Suomi voisi maksaa puolet valtionvelasta pois tukemalla viidellä miljardilla tuulivoimaa.

”Ei kehitystä muutama intomielinen vastustaja onneksi pysäytä.

Lause olisi huvittava, ellei se niin murheellisella tavalla kertoisi keskusteluyhteyden täydellisestä puuttumisesta ja vailla vertaansa olevasta ylimielisyydestä henkilöltä, jonka toimiala perustuu kokonaan yhteiskunnan tukiin. Suomisen johtama, S-ryhmän omistama TuuliWatti on rakentanut 200 metriin ulottuvan tuulivoimalan 500 metrin päähän kiinteistöstä. Ilmeisesti henkilö, joka perheineen joutuu Suomisen rakennuttamien Suomen suurimpien voimaloiden vaikutuspiiriin on intomielinen vastustaja, joka ei onneksi pysäytä veronmaksajien rahojen pumppaamista Suomisen johtamalle yritykselle.

Olisiko poliitikkojen aika käydä oikeasti faktapohjainen keskustelu siitä, paljonko tuulivoimaa Suomeen halutaan, mitä se saa maksaa, millä ehdoilla sen voi sijoittaa ja ennenkaikkea miksi? Niin kauan kuin tätä ei käydä, se kulminoituu tuulivoimateollisuuden heittoihin muutamasta intomielisestä vastustajasta.

Janne Salonen, Kemiönsaari