”Tuulivoimatuki tulee 10-kertaisena takaisin”

2.4.2014

satakansa_suominenTuulivoiman tukemiseen sijoitettu euro tuo rahat yhteiskunnalle 10-kertaisena takaisin. Näin vakuuttaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja ja TuuliWatti OY:n toimitusjohtaja Jari Suominen Satakunnan Kansassa 1.4.

Ajankohdasta huolimatta kyseessä ei tainnut olla aprillipila, vaan mitä törkeintä vedätystä. TuuliWatti Oy tuotti viime vuonna sähköä 7,7 miljoonalla eurolla, mistä hyvästä veronmaksajat antoivat yhtiölle lisäksi 12 miljoonaa euroa tariffitukea. S-ryhmän ja ST1:n omistamasta TuuliWatti Oy:sta onkin lyhyessä ajassa noussut Suomen suurin tuulivoimatukien saaja. Suomisella saattaa olla oma lehmä ojassa, lukuja vedättäessään.

Suomi on luvannut maksaa tuulivoimatariffeja noin 2 miljardilla eurolla, tuotantoa tuetaan 2500 megawattiin asti. Tämän lisäksi tuulivoimaa varten vahvistetaan ja rakennetaan uusia sähköverkkoja miljardeilla euroilla, kertoo Helsingin Sanomat. Koska tuulivoimaloita on suunnitteilla jo 12 000 megawatin edestä, tuulivoimatoimijoiden huoli saada lisärahoitusta on käsinkosketeltava. Puhutaan ”pitkäjänteisestä energiapolitiikasta”, suomeksi siitä että tuen piiriin pääsevien tuotantolaitosten määrä on tuplattava tai triplattava.

Jari Suomisen logiikan mukaan tuulivoimaan sijoitettava, sanotaan nyt 4 miljardia, tuottaa Suomelle lähivuosina 40 miljardia. Ehdotan että kolminkertaistamme tuulivoimatuen 12 miljardiin, jolloin siitä saatavalla 120 miljardin euron tulonlisäyksellä Suomi voi maksaa velkansa pois ilman että meidän edes tarvitsee koskea lapsilisiin.

Tosin Suominen on toistaiseksi vaiennut, kun kysyin laskelmille perusteita STY:n ylläpitämällä keskustelusivulla. Olisiko kyse ollut kuitenkin harmittomasta aprillipilasta, mikä varmasti naurattaa meitä kaikkia veronmaksajia?

Janne Salonen, Kemiönsaari