Huhtikuun alussa Kemijärven kaupunginvaltuusto hylkäsi Oxford Intercon Finland Oy:n hankkeen tuulivoimalaitosten rakentamiseksi kaupungin korkeille vaara-alueille. Hanke hylättiin maisemahaittojen ja yhtiöön liittyvien epäselvyyksien vuoksi.
Mistä tässä oli kysymys? Joitakin taustatietoja löytyy. Niistä voi jokainen tehdä omat päätelmänsä.
Suomen Kuvalehti kertoi 13.2.2010 Kemijärven tuulivoimasuunnitelmista. Kunnalle oli lehden mukaan luvassa jättipotti, kiinteistöveroa 600 000 euroa vuodessa neljästäkymmenestä tuulivoimalasta. Myös maanomistajille oli tiedossa hyviä vuokratuloja.
Oxford Intercon Finlandin johtaja Markku Tarkiainen sanoi Suomen Kuvalehden mukaan: ”Me olemme lähteneet liikkeelle kunnallispolitiikasta, maanomistajista ja asukkaista.” Kaupungin geodeetti Tapio Pöyliö ja Tarkiainen vakuuttivat, että jos kemijärveläiset vastustavat 150 metrin korkuisia voimaloita, niin hanbkkeesta luovutaan.
Sitten lehdessä mainittiin merkittävä seikka: Yhtiö kauppaa rakennusvalmiit kohteet edelleen kansainvälisille energiayhtiöille.
Siis Kemijärvelle oli hankkeilla englantilaisen (?) yhtiön suomalaisen investointituen turvin tuulivoimala-alue, joka valmistuttuaan myydään ulkomaalaiselle energia-yhtiölle. Suomalaisten veronmaksajien maksama tuulivoiman tuotantotuki menisi siis ulkomaalaiselle yhtiölle maan rajojen ulkopuolella.
Ainakin Kemijärven asukkaat vastustivat voimakkaasti ja ansiokkaasti.
Koko hankkeen aloitteentekijänä on englantilainen yhtiö nimeltä Oxford Sustainable Group. Se ilmoittaa yhteysosoitteekseen Englannissa UK Solar companies Lontoossa. Käyntiosoitetta ei ole. Muita yhtiön osoitteita on Virossa (Oxford Investments, Eco-Architecture, Oxford Sustainable), Norjassa (Oxford Sustainable), Romaniassa (Agriculture, Oxford Group One) ja Suomessa (Oxford Finland), Lepolantie, Helsinki. Lisäksi yhteysosoitteiden joukossa on kaksi veroparatiisisaari Guernsey´llä sijaitsevaa finanssiyhtiötä OSG Assets ja Renewable Energy Funds.
Kemijärven hankkeen vetäjänä mainittiin Hadley Barrett, joka on myös Oxford Sustainable Groupin johtaja ja ilmeisesti myös omistaja. Edelleen monilla hakusivuilla on esiintynyt suomalaisia toiminimiä, joissa Hadley Barrett on päätävässä asemassa: Oxford Intercon Finland Oy, Intercon Energy Oy, KJ1 Oy, KJ1 Windpark Oy, KJ2 Windpark Oy, Ilo2 Windpark Oy, Oxford Finland Oy. Useimpien suomalaisfirmojen osoitteena on Lepolantie 16, Helsinki. Yhtiöiden varsinaisena jäsenenä on yleensä Hadley Barrett, varajäsenenä Piibe Lind tai Airi Kana ja päättäjänä (?) Hadley Barrett. Käyntiosoite puuttuu, samoin tilinpäätöstiedot, joissakin jopa toimiala on tuntematon. Tietoja Oxford Intercon Finland Oy:stä on enemmän kuin niukasti. Kauppalehden yrityshaussa firman osakepääoma oli 2500 euroa. Vuosien 2011-2012 taloustiedot paljastivat liikevaihdoksi 20 000 euroa, tilikauden tulokseksi 3 000 euroa.
Viime vuoden loppupuolella Intercon Energy Oy ilmoitti myyneensä Siikajoella Vartinoja I tuulivoimalahankkeen Lähji-Tapiolalle (90%) ja Tuulisaimaa Oy:lle. Lähji-Tapiolan lehdistötiedotteessa mainittiin Vartinoja 1 investointiarvoksi noin 40 milojoonaa euroa. Samalla allekirjoitettiin optiosopimus Intercon Energyn kanssa viereisen Vartinoja II ja Isonevan tuulipuistojen ostamisesta.
Lokakuussa 2013 saatiin tieto (Lapin Kansa 23.10.2013) että Oxford Intercon Finland Oy:n johtaja Markku Tarkiainen oli sanoutunut vuotta aikaisemmin irti Kemijärven tuulivoimalahankkeesta. Syynä olivat Hadley Barretin tekemät yhtiöjärjestelyt.
Lehdille lähettämässään sähköpostissa Markku Tarkiainen ilmoitti mm: ”Oxford Intercon Finland Oy ei ole hankeoikeuksien omistaja. Hankeoikeudet on Hadley Barrettin toimesta omavaltaisesti ja vastoin lakia siirretty Barrettin perustamalle yhtiölle nimeltä KJ1 Oy, jonka omistaa kokonaisuudessaan Hadley Barrettin omistama, tietylle veroparatiisisaarelle rekisteröity yhtiö. Näin Oxford Intercon Finland Oy on tyhjä, varaton kuori. Tästä Barrettin tyhjentämästä kuortesta Intercon Energy Oy omistaa 50%.”
Wikipedian mukaan Barrett on aloittanut rahanteon jo 15-vuotiaana, on pelannut amatööritasolla menestyksekkäästi jalkapalloa, pannut 20 miljoonaa euroa omia rahojaan eri projekteihinsa, puhuu englannin lisäksi hollantia, saksaa ja venäjää ja on suorittanut yliopistotason opintoja (MBA) Englannissa.
Esko Salmela
Taalintehdas
Tuulimyllyjen maanvuokrasopimuksessa on klausuuli, jonka mukaan vuokraaja saa siirtää sopimuksen kolmannelle osapuolelle ilman että vuokranantaja, tai kunta, tai maksaja eli Suomen valiton voi tähän puuttua.
Kemiönsaarella voimaloita pyrkii rakentamaan kaksi saksalaisomisteista ja -rahoitteista projektinjohtoyhritystä: Egentliga Finlands Energi ja Lounaisvoima, joilla on sama omistus ja johto. 2500 euron osakepääomalla toimivat yritykset ovat solmineet kustannusvaikutuksiltaan yli kymmenen miljoonan eurojen maanvuokrasopimuksia ja väittävät tekevänsä yli 150 miljoonan euron tuulivoimalainvestoinnit. Yhtiöiden suunnitelmissakaan ei ole tuulivoimaloiden pyörittäminen, vaan vain luvan saaminen rakentamista varten ja sitten varhainen exit parhaiten tarjoavalle. Muut ovat sitten veroparatiisista omistettu yksityispankkiiri ja vanha perinteikäs ruotsinkielistä kulttuuria ja kustantamotoimintaa tukeva säätiö, jonka sijoitusjohtajat eivät välitä perustajansa perinnöstä tuon taivaallista.
Yksikään etabloitunut vanha ja vakavarainen energiayhtiö ei ole kiinnostunut Suomen tuulivoimarakentamisesta, koska vakavat yhtiöt toimivat pidemmällä aikajänteellä. Siksi liikkeellä ovat blogissa kuvatut pikavoittoja metsästävät suharit. Ja veronmaksajat maksavat.
Ja ainakin osaksi meidän on kiittäminen Mauri Pekkarista, joka on hienosti ja vailla minkäänlaista omatuntoa ajanut läpi erittäin avokätisen järjestelmän veronmaksajien rahoja kuluttaen.
Kummallista tässä on se että osa kuntien päättäjistä ja ainakin Kemiönsaaren kunnassa kaikki asian parissa työskentelevät virkamiehet eivät ota kuuleviin korviinsa mitään negatiivista koskien tuulivoimaa. Kun tiedotetaan ja korjataan suoria valheita niin vastassa on useimmiten puhuva hiljaisuus. Panee miettimään mikä on tämän jääräpäisen toiminnan takana.
Syyttämättä ketään mistään niin tiedän että tuulivoimatoimija on Kemiönsaarella ainakin suoraan tiedustellut kriittisesti suhtautuvalta kyläyhdistykseltä että voisivatko rahallisesti tai muulla tavalla tukea kyläyhdistyksen toimintaa. Tämä kyläyhdistys vastasi kiitos ei.
Kaikki ns päättäjät eli julkisvakuutetut allekirjoittajat… miten ne muka tekevät rahansa elleivät kaikenlaista hämärä businesta tukemalla asukkaita vastaan ja estämällä asukkaiden omat businekset. jonkun pitää tehdä työt.
Pingback: Tuulivoimayritys Intercon Energy – windwatchfinland