Tuulivoimalat, uhka viestiliikenteelle.

6.3.2014

Honkajoellahan tv kuva kärsi Taaleritehtaan tuulivoimaloiden asennuksen jälkeen.
Honkajoen kunta on ollut viestintävirastoon yhteydessä asiasta.

Viestintäviraston päätöksessä 14.2.2014 DNRO 1257/84/2013 lukee muun muassa näin:

”Digita Oy on kiinnittänyt huomiota siihen, että Honkajoen alueella on tuulivoimapuisto, mikä myös aiheuttaa häiriöitä tv vastaanottoon. Digitan tietojen mukaan alueelle rakennetaan uusi tuulivoimapuisto kesän 2014 aikana, mikä tulee todennäköisesti lisäämään tv-vastaanoton häiriöitä.”

Digitalla on kokemusperäistä tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista haitoista lähetyksiin. Honkajoki ei varmasti ainoa paikka?

Kaskisten lähipitäjässä, Teuvalla, kuulemma sama ilmiö tv kuvan kanssa (yksi voimala) ja lisäksi kännyköiden toiminta on häiriintynyt. Miten toimii tuulivoima-alueiden häiriö alueella viranomaisten VIRVE verkko?

Tv kuvan näkyvyyttä pystytään parantamaan täytelähettimin. Maksaako sen tv.n katselija Yle-veron muodossa, tuulivoimatoimija vai maanvuokraaja, on epäselvää. Osassa tuulivoima maanvuokrasopimuksissa on lause tyyliin ”välillisistä kustannuksista vastaa maanomistaja.”

Puhelinverkon häiriöt ja vaikutukset VIRVE:n eli Suomen viranomaisverkon toimintaan, ovatkin vakavampi asia. VIRVEä käyttävät: Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Alueelliset pelastuslaitokset ja Puolustusvoimat. Tämän tietoliikenne verkon soisi toimivan ilman häiriöitä. Myös puhelinverkon.
Tässähän on kyse perusturvallisuudesta.

Onhan tuulivoimassa vielä muitakin, vielä suurempiakin haittoja. Mutta tästä ollaan oltu aika hiljaa.

Kai Ylikoski
Kaskinen