Tuulivoima maksaa, maksatko sinä?

18.3.2014

Kyllä, sinä maksat ja paljon!

Suurtuulivoimalat nauttivat Mauri Pekkarisen taiteilemaa syöttötariffitukea, jonka sinä veronmaksajana maksat. Jos hallitus jatkaa Pekkarisen viitoittamalla tiellä, niin vuoden 2020 loppuun mennessä jokainen palkansaaja on maksanut tuulivoimayhtiöille keskimäärin 590€, maatilatalouden harjoittaja 730€, elinkeinonharjoittaja 760€, eläkeläinen 330€, muu luonnollinen henkilö 280€ ja yhteisö 3400€.

Viime vuonna suurin tuen saaja oli Tuuliwatti. Sen sähkön myynti oli 7,7 milj. euroa, ja sen päälle maksoimme yhtiölle vielä tukena peräti 12 milj. Todettakoon vertailun vuoksi, että yleisesti kauhisteltu maataloustukien suurin saaja Valio sai tukea 1,8 milj. euroa. On huomattava, että Valiolle maksettu tukiraha pyörii pääosin kotimaassa monia suomalaisia moneen kertaan hyödyttäen, mutta tuulivoimayhtiöille maksettu tuki puhalletaan lähes kokonaan ulkomaille suurvoimalan perustamishankkeesta lähtien.

Suurvoimalat maksavat Vaasan Energiainstituutin mukaan hieman yli.1milj €/MW, eli voimalayhtiön investointi kahdeksasta 3MW olisi n. 28 milj. Voimaloiden Saksasta kuskattavat turbiinit maksavat yhteensä 20 milj. Konsultointien, rahoitusmaksujen, sähköliitäntöjen ja vuokra-alueiden hankinnan jälkeen teiden rakentamiseen käytettäisiin paikkakunnalla 0,3 milj. ja perustusten tekoon 1,8 milj.

Kunnalle ja seurakunnalle teollisuuslaitos tuottaisi muutaman kymppitonnin vuodessa asteittain pienenevänä kiinteistöverona ja maavuokrana. Kylän traktorimiehelle massiivinen teollisuuslaitos tuo muutaman tunnin linkousurakan, alueelle aukkoisen metsän ja lähialueen asukkaille mittavat haitat. Samaan aikaan yhtiö saisi veronmaksajien avustusta enemmän kuin aiemmin mainitsemani Valio. Mitä järkeä tuossa on?

Mauri Pekkarisen vävy, Taaleritehtaan tuulijohtaja, perustelee suurvoimaloita sivustollaan seuraavasti ”EU velvoittaakin Suomen ottamaan käyttöön vuoteen 2020 mennessä 2500 MW tuulivoimaa”. Totuus on toinen. EU ei velvoita Suomea ottamaan käyttöönsä ainuttakaan tuulivoimalaa, ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Ja se tavoite vuodelle 2020 on jo nyt lähes täynnä.

Kuluttajasähkön hinta on EU:n alueella sitä korkeampi, mitä tiheämpi maan tuuliteollisuusverkosto on. Esim. Tanskassa sähkön kuluttajahinta on 30s/kWh ja Saksassa 29s/kWh. Onneksi Suomi on tuulivoiman kehitysmaa ja meidän kuluttajahintamme on vain 16s/kWh. Vielä suurempi pilkahdus paremmasta on, että useat keskeiset poliitikot ovat ryhtyneet vaatimaan tuulituen tuntuvaa leikkaamista, jopa poistamista. Sehän pienentäisi valtion menoja, siis ulkomaista lainanottoa, 100-300milj.€ vuodessa. Myös kuntien valtuustot ovat heränneet eväten useita voimalaitoshakemuksia viime viikkoina.

Tuki on ylisuuri. Jos nimittäin kaikki tuulivoimakauppiaiden hankesuunnitelmat toteutuisivat, niin maksaisimme heille tukea n. 2 miljardia joka vuosi. Ensimmäisestä kappaleesta voit tarkistaa, mikä sinun oma vuotuinen osuutesi silloin olisi. Niin ja sähkön kuluttajahinta olisi ilmeisesti noin kaksinkertainen!

Minulle teollisuustuulivoima näyttäytyy samanlaisena ajattelemattomana joukkohysteriana kuin aikoinaan sähkönsiirron ilmakaapelit, tasakattoiset talot ja säästövimmassa homehdutetut rakennukset.

Pentti Vikström
Oulainen