Pari sanaa vastustajista

27.3.2014

Tuulivoimateollisuus on asemoinut itsensä vastustamaan ihmisille tärkeitä asioita: Asumisviihtyvyyttä, terveyttä, luonnonarvoja, luonnonrauhaa. Tuulivoimaloiden puuhamiehet sanovat, että ihmisen kuuluu kärsiä ”jonkun verran melua”. Tuulivoimateollisuuden mukaan lintuja kuolee miljoonittain myös liikenteessä, vaikka kukaan ei kai koskaan ole kokenut merikotkan litistyvän vauhdissa auton tuulilasiin. Tuulivoimatoimijat kertovat, että tuulivoimalan sisälle tunkeutuva melu ei altista ihmistä stressille vaan syy on ”tuulivoiman vastustajissa”, jotka kertovat ihmisille että näiden tulisi sairastua.

Tuulivoimatoimijat eivät halua jättää projektejaan rakentamatta vain siksi, että asukkaalla olisi rauha asua kotonaan. Tuulivoimatoimija ajaa hankkeitaan keskelle maaseudun vakituista- ja mökkiasutusta piittaamatta siitä, että kiinteistön arvo laskee ja teollisuusalueelle joutuneen perheen poistuminenkin käy lähes mahdottomaksi. Tuulivoimatoimija kertoo selvittäneensä, miten tuulivoimalat ja merikotkat voisivat asua vierekkäin alueella jossa merikotkan pesäpuu on kaadettu. Tuulivoimatoimijat ovat pilaamassa kansallispuistojen maisemia välittämättä siitä, että kaunis luonto muutetaan viuhuvaksi valomereksi. Kaikki tämä, jotta jotkut harvat saisivat paljon rahaa, jonka kaikki muut maksavat.

Haastan tuulivoimaa suunnittelevat tai sitä puoltavat tekemään pienen venematkan, vaikkapa Hangosta Taalintehtaalle. Kokemaan sitä ainutlaatuista tunnetta, kun vene puikkelehtii ensin pikku luotojen välistä mutkikasta väylää, ylittää Hangon läntisen selän ja sukeltaa vehreän saariston syleilyyn. Katselemaan siipiväliltään ihmistä isomman merikotkan liitelyä taivaalla ilman huolta, että seuraavana hetkenä se voi silpoutua tuuliturbiinin lapoihin. Ja sitten miettimään, onko kaiken tämän tuhoaminen todella siitä saatavan rahan arvoista.

Tuulivoimaan kriittisesti suhtautuvat saavat tottua vastustajan leimaan. Todellisuudessa kansalaiset kantavat huolta ihmisten ja luonnon puolesta. Kaikesta siitä, mitä tuulivoimatoimijat todellisuudessa toiminnallaan vastustavat.

Janne Salonen, Kemiönsaari.