Asuntosi arvonlasku tulee – oletko valmis?

26.2.2014

Asutko tulevien tuulivoimaloiden läheisyydessä, muutaman kilometrin etäisyydellä? Onko kesämökkisi puolestaan muutaman kilometrin etäisyydellä kyseisistä voimaloista?
Varaudu asuntosi ja kesämökkisi arvon alennukseen!
Nyt on olemassa täysin pätevä virallinen arvio tuulivoimaloiden vaikutuksesta kiinteistöjen arvoihin – tieto saattaa hätkähdyttää pientä kulkijaa. Aktia kiinteistövälitys Oy ja lausunnon laatinut ja jo lähes 30 vuotta kiinteistövälittäjänä toiminut, LKV ammattilainen Mosse Lindholm kertoo mm. seuraavaa:
– ”Kun alueen imago muuttuu teollisuusmaiseksi, se vaikuttaa kaikkien kiinteistöjen arvoihin”.
Ja edelleen:
– ”Tuulivoimaloiden suuren koon ja sijoituksen takia maisema- ja asuinviihtyvyys heikkenee merkittävästi alueella. Arvioimme että asuinkiinteistöjen arvo alenee keskimäärin kolmasosan jo tuulivoima-alueen lähivaikutusalueella, eli 3 kilometrin säteellä”.
Lausunto löytyy netistä nimellä ”Lausunto Näsen kartanon Tuulivoimapuiston OYK- ehdotuksesta ja sen vaikutuksista kaava-aluetta ympäröivien kiinteistöjen arvoon”.
Merkille pantavaa tässä on sekin, että Helsinkiä ympäröivälle alueelle, johon väitetään Viisauden laskeutuneen, voimaloita ei ole rakenteilla. Arviolta n. lähes 100 kilometrin etäisyydellä ei tuulivoimaloita ole tulossakaan. Tuolla alueella kuitenkin ne kovaäänisimmät ”tuurivoiman” kannattajat löytyvät tuulivoimalaulujaan jollotellen.
Herätkää ihmiset ennen kuin on myöhäistä! Miksi esim. Pohjanmaalla asuvien ihmisten olisi hyväksyttävä kovalla työllä hankitun asuntonsa arvon lasku kolmanneksella? Kolmannes ei edes, riitä mikäli asuntosi on kilometrin päässä voimalasta, puhumattakaan, että voimaloita on vieläpä useita.
Helpotan vähän: Uudellemaalle niitä ei ole edes yritetty kaavoittaa, koska siellä noussut vastarinta olisi vaarantanut nämä siipisuunnitelmat alkuunsa!
Kuntapäättäjillekin tuli taatusti kylmänä suihkuna tieto siitä, että maamme hallitus on jo alustavasti sopinut tuulivoiman kiinteistöverojen puolittamisesta.

Tuomo Kangas
Kaskinen