Tervetuloa Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n sivuille!
Olemme tavallisia suomalaisia, jotka ovat havahtuneet siihen, että kotiemme, luontoympäristömme tai loma-asuntojemme lähistölle ollaan kovalla kiireellä rakentamassa suuria tuulivoimaloita tai valtavia, kymmenien voimaloiden ns. ”tuulipuistoja”. Niiden vaikutuksista kansalaisten tulevaan elinympäristöön on jaettu hyvin niukasti tietoa, ja sekin vain myönteisessä hengessä.
Miksi Tuulivoima-kansalaisyhdistys?
Yhdistys syntyi, kun kansalaiset havaitsivat että suurten tuulivoimaloiden melu- ja ympäristöhaitoista on saatava lisää puolueetonta tietoa, eikä pelkästään tuulivoimayhtiöiden näkemyksiä tai yhtiöiden maksamien konsulttien ”mallinnuksia”, jotka eivät kestä kriittistä, kansainväliseen tutkimustietoon ja kokemuksiin perustuvaa tarkastelua.
Miksi tuulivoimarakentamisella on Suomessa niin kova kiire?
Syynä tuulivoiman kiivaaseen rakentamiseen on Suomen allekirjoittama Kioton ilmastosopimus (2008) hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta. Euroopan Yhteisössä tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta 20 %:iin vuonna 2020. Suomen osalta tavoite on 38 %. Energiamarkkinaviraston (2013) mukaan Suomessa uusiutuvan energian osuus koko energian loppukulutuksesta oli kuitenkin 37 % jo vuonna 2012. Tuulivoiman rakentamisella ei olisi näin ollen mitään kiirettä, koska tavoite saavutetaan monta vuotta etuajassa.
Tähän perustuen säädettiin 1.1.2011 voimaan astunut laki uusiutuvan energian tuesta, eli ns. syöttötariffilaki, joka takaa valtion tuen tuulivoimaloiden omistajille 12 vuoden ajan voimaloiden käyttöönotosta. Tukea on varattu 2000 miljoonaa euroa. Tuulivoimalan omistaja saa myymästään sähköstä valtion (eli veronmaksajien) tukeman hinnan 10,53 senttiä/kWh vuoden 2015 loppuun saakka, ja sen jälkeen 8,35 s/kWh loppuajan. Sähkön markkinahinta on tätä kirjoitettaessa n. 4,1 senttiä/kWh (tilanne 03/2014).
Veronmaksajien runsaskätisen tuen takia tuulivoimarakentamiseen Suomessa on tapahtunut ns. ”kultaryntäys”. Sijoitetun pääoman tuotto on nykyisessä taloustilanteessa poikkeuksellisen korkea, varma ja pitkäaikainen. Tämän vuoksi alalle on rynnännyt asiallisten toimijoiden rinnalle suuri joukko kirjavia pääomasijoittajia ja konsulttiyhtiöitä veroparatiiseja myöten, joita ei kiinnosta voimaloiden vaikutus paikallisten asukkaiden elinympäristöön. Hankkeita ajetaan kovalla kiireellä ja suuren rahoituksen turvin eteenpäin. Kansalaiset kokevat, että yksin he ovat voimattomia suuren koneiston edessä.
Mitä Tuulivoima-kansalaisyhdistys tekee?
Vuonna 2012 perustettu yhdistys toimii tuulivoimarakentamisen piiriin joutuvien kansalaisten etujärjestönä ja yhdyssiteenä, ja edistää tuulivoimarakentamiseen liittyvää tutkittua tietoa. Haluamme varmistaa tuulivoimarakentamisen toteuttamisen Suomessa siten, että asukkaisiin, luontoon ja kulttuuriympäristöön kohdistuvat tuulivoimarakentamisen haitat saadaan minimoitua.
Yhdistys tiedottaa, kouluttaa, järjestää kokouksia ja esitelmiä sekä seuraa ja edistää tuulivoimarakentamiseen liittyvää tutkimusta ja tietoa. Teemme aloitteita ja annamme lausuntoja paikallisille, maakunnallisille ja valtion viranomaisille tuulivoimarakentamisen haittojen ehkäisemiseksi ja niihin liittyvän tiedon lisäämiseksi.
Voimme myös tarjota tuulivoimarakentamisen piiriin joutuville kansalaisille maksutonta oikeudellista neuvontaa. Lisätietoja saat yhdistyksen säännöistä (säännöt sivut 1, 2, 3, 4 ja 5).
Onko tuulivoima päästötöntä energiaa?
Tuulivoima ei ole päästötöntä energiaa kuten väitetään. Suuret tuulivoimalat aiheuttavat fysikaalista ympäristösaastetta laajalle alueelle ympäristöönsä, korkealta asutuksen yläpuolelta. Humahteleva, kauas kantava matala melu, välähtelevät lentoestevalot, varjovälke ja korkeiden voimaloiden suuri hallitsevuus ympäristöön nähden ovat tästä esimerkkeinä. Melu on tutkitusti lukuisien kansansairauksien riskitekijä.
Menetyksiä naapurikiinteistöjen arvon laskusta tai poismuutosta haittojen takia ei ole Suomessa arvioitu. Linnustolle, maaeläimille ja luonnon virkistyskäytölle aiheutuvia menetyksiä seuraavien vuosikymmenten aikana ei edes kyetä arvioimaan.
Onko tuulivoiman rakentamiselle vaihtoehtoja?
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry tiedostaa hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen tärkeyden. Tuulivoima järkevästi sijoitettuna, ilman pakotettua veronmaksajien tukea on kannatettavaa. Tuulisähkön ailahtelevalle tuotannolle (ks. Energiateollisuus ry:n esitys Energiavuosi 2014, diat 16-17) ja sen reservikapasiteetin kalliille ylläpidolle löytyy kuitenkin nykytekniikalla jo lukuisia päästöttömiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi aurinkotunteja on Suomessa yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Tekniikan kehitys tällä alalla on nopeasti laskenut investointikuluja ja lisännyt tehokkuutta.
Kotimaisen bioenergiatuotannon tukeminen lisäisi kotimaista työllisyyttä, päinvastoin kuin tuulivoimassa, josta suurin hyöty valuu ulkomaille. Ja vaikkapa kotitalouksien bioenergia-, maalämpö- tai aurinkovoimainvestointien tukeminen leikkaisi hiilidioksidipäästöjä, tukisi paikallista työllisyyttä, ja edesauttaisi energian säästöä.
Ota yhteyttä meihin
Alla olevasta linkistä voit jättää yhteydenottopyynnön.
Tervetuloa myös jäseneksi. Ohjeet liittymisestä löytyvät täältä.
Kiitos mielenkiinnostasi!
Sari Murto
Puheenjohtaja
Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry